MENIU

TRIBUT LUI MARIO CUOMO: Fostul guvernator al statului New York, înmormântat astăzi

TRIBUT LUI MARIO CUOMO: Fostul guvernator al statului New York, înmormântat astăzi
<p>Tribut lui Mario Cuomo</p>

New Yorkul îşi ia adio de la una dintre figurile politice care i-au marcat istoria. Astăzi au loc, în Manhattan, funeraliile lui Mario Cuomo, cel care a fost guvernator al statului New York timp de trei mandate consecutive între 1983 şi 1994. Legendă a Partidului Democrat, cu o tărie de caracter proverbială şi un talent oratoric demn de cărţile de istorie, Cuomo şi-a asigurat un loc în galeria legendelor Americii.

Carismatic, hotărât, abil mânuitor al cuvintelor, un avocat suficient de bun să refuze un loc la Curtea Supremă şi un politician suficient de realist cât să refuze de două ori candidatura la preşedinţia Statelor Unite, Mario Cuomo rămâne un personaj enigmatic, în egală măsură respectat şi hulit. Jurnaliştii vremii îl porecliseră Hamlet de pe Hudson, iar discursurile lui au intrat în istorie. Cel mai cunoscut rămâne cel rostit la convenţia democrată din 1984, când l-a atacat pe preşedintele Ronald Reagan cu propriile arme.

"Naţiunea noastră este precum o cetate strălucitoare pe vârful unei coline, preşedintele are dreptate. În multe privinţe chiar suntem o cetate strălucitoare pe vârful unei coline. Dar cruntul adevăr este că nu toţi beneficiază de gloria şi splendoarea acestui oraş. Dar probabil că o cetate strălucitoare este tot ceea ce vede preşedintele de la balconul Casei Albe sau de pe veranda fermei sale", spunea Cuomo, în iulie 1984.

Oportunităţile n-au lipsit în cariera lui Mario Cuomo în ciuda începuturilor modeste. Provenit dintr-o familie de imigranţi italieni analfabeţi, stabiliţi în Queens, politicianul democrat a avansat încet dar sigur pe scara ierarhică şi şi-a construit singur o reputaţie de fier. N-au lipsit acuzaţiile de tot soiul, inclusiv că ar fi avut legături cu mafia italiană, dar şi că ar fi luptat murdar în campaniile electorale. Dincolo de polemici, Cuomo a modelat Partidul Democrat şi merită din plin un loc de cinste în istoria Statelor Unite.

Mai multe articole despre:
New York primar înmormântare Mario Cuomo