MENIU

Tratamentul care prelungește perioada de fertilitate a femeilor cu câțiva ani a intrat în teste pe pacienți. Specialiștii au speranțe uriașe

Specialiștii estimează că tratamentul ar putea fi folosit în timp relatic scurt

Un tratament care ar putea prelungi cu 5 ani perioada de fertilitate a femeilor prin încetinirea îmbătrânirii ovarelor este aplaudat ca un „un vis devenit realitate” de către experți. Medicamentul "minune" este rapamicina, folosită în prezent pentru tratarea cancerului și a problemelor de după transplantul de rinichi.

Cercetătorii de la Universitatea Columbia din SUA studiază în prezent capacitatea rapamicieni de a întârzia menopauza, extinzând astfel fertilitatea și reducând riscul de boli legate de vârstă, iar primele rezultatele sunt promițătoare. Studiul va include în cele din urmă peste 1.000 de femei. Acum are 34 de participanți cu vârsta de până la 35 de ani, iar mai multe femei se alătură în fiecare zi.

„Într-un fel, rezultatele noastre sunt prea bune pentru a fi adevărate – cu excepția faptului că rapamicina este atât de bine studiată, știm că sunt adevărate”, a declarat Yousin Suh, profesor de științe a reproducerii și profesor de genetică și dezvoltare la Universitatea Columbia pentru The Guardian, citat de Daily Mail.

Primele rezultate au sugerat că este realistă estimarea potrivit căreia medicamentul ar putea reduce îmbătrânirea ovarelor cu 20% fără ca femeile să se confrunte cu vreunul dintre cele 44 de efecte secundare pe care rapamicina le poate avea, cum ar fi hipertensiunea arterială și infecțiile.

Aceste îmbunătățiri ale sănătății au fost în concordanță cu alte studii asupra rapamicinei care au sugerat că medicamentul poate crește durata de viață cu nouă până la 14%. Este primul studiu care analizează nucleul îmbătrânirii ovariene și încearcă să încetinească ritmul procesului. 

Mai multe articole despre:
tratament prelungire fertilitate nhs UK