MENIU

Tragedia de la Mecca. Trupurile a 104 pelerini morţi în busculada de la Mecca, aduse în Iran

Trupurile a 104 de pelerini morți în timpul busculadei produse la 24 septembrie la Mina, în apropierea orașului sfânt musulman Mecca, din Arabia Saudită, au fost aduse sâmbătă la Teheran, pe aeroportul din capitala iraniană având loc o ceremonie oficială în prezența președintelui Hassan Rohani, transmite AFP.

Aducerea în țară a trupurilor celor 104 de victime, întârziată de mai multe zile, a fost permisă în cele din urmă după un acord cu autoritățile saudite, pe fondul unor puternice tensiuni între Riad și Teheran.

Numărul total al iranienilor morți în timpul busculadei de la Mina este de 464, potrivit unui ultim bilanț anunțat zilele trecute de comitetul iranian de organizare a pelerinajului (Hajj).

Iranul este țara de unde provin cele mai multe dintre victimele tragediei de la Mina care, conform autorităților de la Riad, s-a soldat în total cu 769 de morți și 934 de răniți.

Această tragedie, cea mai mare din ultimii 25 de ani în timpul pelerinajului anual (Hajj), a amplificat tensiunile deja existente între Iranul șiit și Arabia Saudită sunnită, cei doi mari rivali din regiune.

Liderul religios suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat că Arabia Saudită ar trebui să-și prezinte scuze și să-și accepte responsabilitatea pentru tragedia de la Mecca, iar președintele Hassan Rohani a criticat Riadul pentru lipsa de cooperare în privința repatrierii trupurilor victimelor și ajutării răniților.

Arabia Saudită a acuzat la rândul său Iranul că exploatează politic tragedia de la Mina.

Mai multe articole despre:
0 Iran decizii tragedia de la Mecca 104 trupuri pelerin morti