MENIU

Top Forbes - Clasamentul celor mai bogați moștenitori ai miliardarilor ruși

Stilul de viață al oligarhilor pare desprins din filme. Foto/Profimedia

Revista americană Forbes a publicat cel mai nou top al celor mai bogați moștenitori ai miliardarilor ruși. Lista include 20 de familii, în total sunt 52 de copii, iar averea totală a părinților lor este de 268 de miliarde de dolari. Fiecărui moștenitor îi revin sume de cel puțin 2,6 miliarde de dolari.

Lista Forbes din 2022 a fost completată cu cinci noi moștenitori din două familii: doi copii ai fondatorului serviciului Fintech Revolut, Nikolai Storonsky (locul 13 în clasament, 3,55 miliarde de dolari pentru fiecare copil) și trei fii ai lui Dmitry Bukhman, co- proprietarul companiei de jocuri Playrix (locul 18, 2,7 miliarde de dolari fiecare). Copiii lui Storonsky și Bukhman au fost înlocuiți de moștenitorii principalului acționar al Băncii Rossiya, Yuri Kovalchuk, și de vicepreședintele Lukoil, Leonid Fedun (în acest an, la întocmirea ratingului, publicația a luat în considerare nu numai doi copii adulți a lui Fedun, dar și a patru dintre minorii săi de la soția sa de drept, cota fiecăruia dintre cei șase a scăzut la 1,3 miliarde de dolari).

- Noul top este condus din nou de singurul fiu al președintelui LUKOIL, Vagit Alekperov, Yusuf (născut în 1990, poate moșteni 21,4 miliarde de dolari, anul trecut această avere a fost estimată la 24 de miliarde de dolari). El deține 0,2% din acțiunile companiei, în mai 2022 această acțiune valorând 90 de milioane de dolari, va primi și pachetul tatălui său (28,3%). Există și holdingul Ecto — are acum șase companii, cea mai mare dintre ele din punct de vedere al veniturilor (11,4 miliarde de ruble pentru 2021) rămâne dealer-ul Mercedes-Benz Lukavto.

- Pe locul doi sunt copiii fondatorului EuroChem și SUEK, Andrey Melnichenko. Tara (născută în 2012) și Adrian Melnichenko (născut în 2017). Fiecare moștenitor are câte o cotă de 11,35 miliarde de dolari, anul trecut a fost de 8,95 miliarde de dolari. Potrivit publicației, familiei Melnichenko îi plăcea să călătorească cu iahtul cu vele „A”, dar în această primăvară, din cauza sancțiunilor UE, ambarcațiunea a fost reținută în Italia. Nu-i nimic, au un alt iaht, de data asta cu motorul, „A”.

- Pe locul trei se află moștenitorii coproprietarului Sibur și Novatek, Leonid Mikhelson, Victoria Mikhelson (născută în 1992) și fratele ei vitreg (născut în 2015, nu este dat niciun nume). Ei au fost numărul doi pe lista Forbes anul trecut. În prezent, fiecare copil moștenește câte 11,35 miliarde de dolari (anul trecut a fost de 12,5 miliarde de dolari).

- Pe locul patru sunt cei trei copii ai proprietarului fabricii de siderurgie Novolipetsk (NLMK) Vladimir Lisin - aceștia sunt Dmitry Lisin (născut în 1981), Yuri Lisin (născut în 1984), Anastasia Lisina (născut în 1998). Fiecare dintre ei au câte 8,3 miliarde de dolari (în 2021, cota a fost de 9,5 miliarde de dolari). Se remarcă faptul că fiii lui Vladimir Lisin sunt angajați în afacerile de familie: Dmitry a lucrat în companiile tatălui său de la mijlocul anilor 2000, a fost membru al consiliilor de administrație ale First Freight Company și First Port Company. Yuri locuiește la Londra și deține compania luxemburgheză RiskInvest Holding, care deține un pachet de 4,26% din Fletcher Group, care include NLMK. Consiliul de administrație al Fletcher Group o include și pe sora sa Anastasia.

- Fiica și fiul fondatorului Telegram, Pavel Durov, Alina (născută în 2009), Mihail Durov (născut în 2010), au urcat pe locul cinci în clasament. Acum au 7,55 miliarde de dolari moștenire fiecare. Anul trecut, ei s-au clasat pe locul șase (cu 8,6 miliarde de dolari pentru fiecare copil).

- Trei copii ai proprietarului grupului de investiții Volga Group Gennady Timchenko s-au mutat pe locul șase de pe poziția a șaptea (pe care au ocupat-o anul trecut) - Natalia Browning (născută în 1978, locuiește la Londra), Ksenia Frank (născută în 1985, are cetățenie finlandeză) ) , lucrează la Fundația caritabilă Elena și Gennady Timchenko) și Ivan Timchenko (n. 1995). Până acum au avut 7,35 miliarde de dolari fiecare, iar acum au 6,5 miliarde de dolari fiecare. În martie, Statele Unite au impus sancțiuni împotriva ambelor fiice, soțul lui Ksenia, Gleb Frank, a fost vizat și el sub sancțiuni (acesta este fiul CEO-ului Sovcomflot) , după care și-a vândut participația la Compania Rusă de Pescuit.

- Jahangir Makhmudov a trecut de pe locul trei pe al șaptelea (acum cota este de 6,4 miliarde de dolari, anul trecut a fost de 9,7 miliarde de dolari) - fiul acționarului principal al companiei de minerit și metalurgic Ural (UMMC) Iskander Makhmudov. Din martie 2022, Iskander Makhmudov și partenerul său Andrei Bokarev au încetat să controleze UMMC - și-au redus cotele după începerea unei operațiuni militare speciale în Ucraina din cauza riscului de sancțiuni personale. În aprilie 2022, Bokarev a intrat sub incidența sancțiunilor britanice, în timp ce Makhmudov le-a evitat.

- Pe linia a opta a ratingului - două fiice ale proprietarului fabricii de siderurgie Magnitogorsk (MMK) Viktor Rashnikov - Tatyana Rakhno (născută în 1970, locuiește în orașul elvețian Lugano), Olga Rashnikova (născută în 1977) . Au urcat de pe locul al nouălea, în ciuda faptului că ponderea fiecăruia dintre ei a scăzut de la 6,25 miliarde dolari la 5,75 miliarde dolari.Olga a lucrat la MMK timp de 13 ani, în ultimii ani ca director financiar al reprezentanței din Moscova. În 2017, ea a plecat, păstrându-și locul în consiliul de administrație. După cum notează ziarul, Olga deține un conac cu 16 camere pe Riviera Franceză, după introducerea sancțiunilor UE împotriva lui Rashnikov, autoritățile franceze au sechestrat vila.

- Pe locul nouă se află moștenitorii senatorului Suleiman Kerimov - Gulnara Kerimova (născut în 1990), Said Kerimov (născut în 1995), Amina Kerimova (născut în 2003). Ponderea fiecăruia este de 5,2 miliarde de dolari.Said Kerimov deține principalele active ale familiei. După începerea unei operațiuni speciale în Ucraina, Suleiman Kerimov a căzut sub incidența sancțiunilor britanice, iar în aprilie a fost afectat și fiul său. Cu două săptămâni mai devreme, Said a reușit să-și reducă participația la compania de exploatare a aurului Polyus de la 76,34% la 46,35%. În mai, el a predat pachetul rămas Fondului pentru Sprijinul Organizațiilor Islamice. În 2016, sora mai mare a Saidei, Gulnara, împreună cu fratele ei, a devenit membră în consiliul de administrație al Polyus, dar a rămas acolo o scurtă perioadă, până în decembrie 2017.

- Top 10 al listei Forbes este închis de moștenitorii proprietarului PhosAgro Andrey Guryev - fiul Andrey Guryev (născut în 1982), Yulia Guryeva-Motlokhov (născut în 1985). Fiecare dintre ei poate moșteni 4,8 miliarde de dolari După începerea unei operațiuni speciale în Ucraina în martie 2022, tânărul Andrey Guryev a căzut sub sancțiunile UE și a demisionat din funcția de CEO al Phosagro, unde lucrase mai bine de 18 ani. De asemenea, este șeful Asociației Ruse a Producătorilor de Îngrășăminte din 2016. Sora sa, Yulia Guryeva-Motlokhov, este co-fondatoare a Fundației de caritate Andrey Guryev și locuiește la Londra.

Mai multe articole despre:
miliardari rusi top clasament oligarhi