MENIU

Theresa May rezistă, consilieri sacrificaţi. Mărturia unui europarlamentar român la CNN

Chiar dacă rămâne premierul Marii Britanii, Theresa May dă o luptă pentru supravieţuire politică. Cei mai importanţi doi consilieri ai liderului britanic au demisionat, la presiunea Partidului Conservator. Între timp, liderii europeni se tem că poziţia fragilă a prim-ministrului ar putea periclita negocierile pentru Brexit. 

"Îmi pare rău pentru toţi candidaţii şi oamenii din partid care au muncit din greu, dar care nu au avut succes", a spus May. 

Regretele sunt târzii, cred unii colegi de partid ai premierului. În timp ce Theresa May se agaţă de scaun, multe voci spun că ea ar trebui să demisioneze din cauza campaniei şi a rezultatului slab. Conservatorii au câştigat cele mai multe mandate la alegerile anticipate, dar au pierdut majoritatea. Un factor decisiv a fost reprezentat de tineri. În proporţie de 70%, persoanele între 18 şi 24 de ani au votat cu laburiştii conduşi de Jeremy Corbyn.

Poziţia fragilă a Theresei May complică și Brexit-ul. Eurodeputatul român Siegrfried Mureşan a explicat la CNN că Uniunea Europeană este oricând gata să înceapă negocierile.

"În primul rând, avem nevoie de un guvern care este pregătit şi capabil să se dedice celor doi ani de negocieri şi să aibă o majoritate în parlamentul britanic pentru a putea ratifica înţelegerea (cu U.E. - n.red.). Atâta timp cât noul guvern nu are o majoritate a propriului partid nu putem fi siguri că ce discutăm pe 19 iunie va rămâne valabil (în următorii doi ani de negocieri - n.red.)", a spus Mureşan.

Data-limită pentru încheierea unui acord între Marea Britanie şi Uniunea Europeană este 29 martie 2019. 

Mai multe articole despre:
0 anunţ alegeri Marea Britanie theresa may consileri