MENIU

TENSIUNI UCRAINA. Regiunea DONEŢK cere ALIPIREA la RUSIA

<p>ONU: Criza din estul Ucrainei riscă să genereze un exod masiv de refugiaţi</p>

N-au trecut nici 24 de ore de la aşa-zisul referendum din Doneţk şi separatiştii şi-au făcut deja Guvern interimar, s-au autoproclamat stat suveran şi au cerut Moscovei să analizeze posibilitatea anexării acestei regiuni la Federaţia Rusă. Kremlinul a anunţat deja că respectă voinţa proruşilor din estul Ucrainei, dar preşedintele Vladimir Putin aşteaptă rezultatele finale pentru a se exprima public. Între timp, Uniunea Europeană a anunţat un nou set de sancţiuni la adresa unor oficiali ruşi şi a două firme din Crimeea.

Alegătorii din estul Ucrainei au răspuns afirmativ, în proporţii covârşitoare, la întrebarea dacă susţin acţiunea de autoguvernare a Republicii Lugansk şi, respectiv, a Republicii Doneţk. Pentru Guvernul de la Kiev, aşa-zisul referendum este o farsă, iar rezultatele anunţate de activiştii proruşi n-au nicio valoare pentru că votul nu a avut nicio bază legală.

"Farsa aceasta, căreia separatiştii îi spun referendum, nu e nimic mai mult decât un mijloc de propagandă şi un pretext pentru alte infracţiuni. Noi vom continua operaţiunile împotriva teroriştilor, dar vom încerca să găsim şi o variantă constructivă de dialog cu toate regiunile", a spus preşedintele interimar al Ucrainei, Oleksander Turcinov.

Moscova, în schimb, respectă dorinţa pentru independenţă a locuitorilor din estul Ucrainei. Ministrul de Externe, Serghei Lavrov, a avertizat totuşi că negocierile privind Ucraina vor eşua dacă guvernul de la Kiev nu permite şi participarea adversarilor săi.

Chiar dacă nu este recunoscut de Kiev ori de Occident, votul din Doneţk şi Lugansk ar putea da peste cap alegerile prezidenţiale din 25 mai. Liderii facţiunilor proruse spun că nu vor permite deschiderea secţiilor de vot în regiune.