MENIU

Tensiuni în Taiwan: China desfășoară manevre militare în apropierea insulei

Taiwanul a anunţat, luni, că a "desfăşurat forţele adecvate" ca răspuns la lansarea de către China a unor manevre militare de încercuire care mobilizează avioane şi nave. Paza de coastă a observat vase traversând linia mediană a Strâmtorii Taiwan, în cadrul exercițiilor Joint Sword-2024B.

„Mai multe vase” au traversat linia mediană a Strâmtorii Taiwan - referindu-se la linia care taie în două această strâmtoare cu o lăţime de 180 de kilometri între insulă şi China continentală - şi au rămas „în apele noastre de nord, sud-vest şi est sub formă de convoi”, a indicat paza de coastă a Taiwanului într-un comunicat.

Asta, după ce China a lansat, luni, manevre militare menite să încercuiască Taiwanul desfăşurând avioane şi nave, după cum a anunţat Ministerul chinez al Apărării.

Exercițiile, denumite Joint Sword-2024B, se desfășoară „în zone din nordul, sudul şi estul insulei Taiwan”, a declarat căpitanul Li Xi, purtător de cuvânt al comandamentului de est al armatei chineze. Manevrele „se concentrează pe patrule de pregătire pentru luptă mare-aer, blocada porturilor şi zonelor-cheie”, „asaltul unor ţinte maritime şi terestre”, precum şi „dobândirea în comun a unei superiorităţi globale”, a adăugat Li.

Beijingul a subliniat că aceste noi exerciții reprezintă un „avertisment serios” împotriva „acţiunilor separatiste ale forţelor +independenţei Taiwanului+”.

„Este o operaţiune legitimă şi necesară pentru a proteja suveranitatea statului şi unitatea naţională”, a declarat căpitanul Li Xi.

Taiwan: „Suntem pregătiți!”

Ministerul taiwanez al Apărării a condamnat într-o declaraţie "comportamentul iraţional şi provocator", precizând că "a desfăşurat forţele adecvate pentru a răspunde în mod corespunzător în scopul de a proteja libertatea şi democraţia, precum şi pentru a apăra suveranitatea" Taiwanului.

China consideră Taiwanul ca parte a teritoriului său, care urmează să fie luat înapoi cu forţa dacă este necesar.