MENIU

Tehnică militară rusă avansată, adusă de Moscova în Belarus. Ce MESAJ vrea să transmită Kremlinul Occidentului - IMAGINI DIN SATELIT

Tehnică militară / Captură foto Twitter Ministerul britanic al Apărării

Forțele aeriene ale Moscovei au dus în Belarus două avioane MiG-31K și rachete Kinzhal, ce au o rază de acțiune de peste 2.000 de kilometri, potrivit celei mai recente evaluări a Ministerului britanic al Apărării.

Imaginile satelitare au arătat că două interceptoare MiG-31K (cod NATO: Foxhound) au fost aproape sigur aduse pe aerodromul Machulishchi din Belarus la data de 17 octombrie, cu un container mare depozitat în apropiere, în spatele unui dig de protecție din pământ, relatează HotNews.ro.

Este probabil ca recipientul să fie asociat cu racheta balistică lansată din aer AS-24 Kinzhal (cod NATO: Killjoy), o armă de mari dimensiuni pe care varianta MiG-31K este adaptată să o transporte.

Rusia utilizează Kinzhal începând din anul 2018. Rusia a lansat ocazional aceste rachete în timpul războiului din Ucraina, dar stocurile sunt probabil foarte limitate.

În opinia experților britanici, Moscova continuă să folosească armele sale avansate cu rază lungă de acțiune împotriva unor ținte de importanță operațională limitată.

Aceeași sursă este de părere că amplasarea în Belarus a Kinzhal, o rachetă cu o rază de acțiune de peste 2000 km, oferă Rusiei un avantaj redus în ceea ce privește lovirea unor ținte suplimentare în Ucraina.

La baza deciziei de dislocare a tehinicii militare ruse în Belarus cel mai probabil stă ideea de a transmite un mesaj Occidentului, dar și pentru a prezenta țara condusă de Alexandr Lukasenko ca tot mai complice în război.