MENIU

Țara din Europa în care se va munci legal și duminica - De ce schimbă legislația după 60 de ani pentru zilele de sărbătoare

Țara din Europa în care se va munci legal și duminica - De ce schimbă legislația după 60 de ani / Foto: swissinfo.ch

O țară europeană își schimbă legislația după mai mult de jumătate de secol pentru ca oamenii să muncească și în ziua de duminică, interzisă până acum.

 

Elveția a anunțat că le va permite cetățenilor să muncească și în zilele de duminică. Până în prezent acest lucru era interzis prin lege.

Unul dintre motive este că în zilele de duminică este dificil să găsești magazine deschise. Orașele elvețiene cu mare profil internațional, printre care Geneva, sunt paralizate în fiecare zi de duminică, pentru că magazinele sunt închise. Exceptate de la aceste reguli sunt benzinăriile și centrele comerciale situate în apropierea gărilor.

Decizia Guvernului federal din elveția va fi aplicată doar în zonele turistice urbane, potrivit EFE, citată de agerpres.ro.

Însă, pentru ca cetățenii să poată lucra legal și în zilele de duminică, Guvernul trebuie să revizuiască dispoziții legale în vigoare încă din anul 1964.

Noile norme emise vor fi aplicate doar în orașele cu mai mult de 60.000 de locuitori, în cele turistice și numai în zonele dens circulate ale acestora.

În plus, aplicarea noilor dispoziții legale va fi făcută de autoritățile locale din fiecare canton.

Angajații care vor lucra duminica se vor bucura de mai multe beneficii.

Potrivit Consiliului Federal (Guvernul elvețian), cei care vor lucra în zilele de duminică trebuie să beneficieze de compensații pentru că renunță la timpul liber într-o zi de sărbătoare.