MENIU

Țara care nu își mai poate plăti datoria externă. Autoritățile abia strâng bani pentru importul bunurilor de bază

Țara care nu-și mai poate plăti datoria externă. Foto/Profimedia

Sri Lanka, care se confruntă în prezent cu cea mai gravă criză economică din istoria țării, a intrat în neplată cu 51 de miliarde de dolari din datoria sa externă. 

Țara asiatică suspendă temporar plățile pentru datoria externă, inclusiv împrumuturile din alte țări, deoarece rezervele sale valutare limitate sunt necesare pentru importul bunurilor de bază, precum combustibilul.

 Impactul pandemiei de coronavirus și al războiului din Ucraina a făcut imposibilă achitarea datoriilor față de creditori.

„Guvernul ia astfel de măsuri de urgență doar ca ultimă soluție pentru a preveni deteriorarea în continuare a situației financiare a republicii”, a spus ministerul.

De asemenea, creditorii pot valorifica cu ușurință orice plăți de dobândă care le sunt datorate sau pot alege să ramburseze datoria în rupii din Sri Lanka.

Săptămâna viitoare, țara se așteaptă să negocieze cu Fondul Monetar Internațional și să obțină un împrumut pentru restabilirea economiei.

Criza din Sri Lanka a început cu o pandemie de coronavirus care a privat țara de uriașele venituri din turism. Drept urmare, nu a putut să importe produse de bază, iar guvernul a impus o interdicție largă de import pentru a-și păstra rezervele valutare și a le folosi pentru a-și achita datoriile pe care țara le-a întârziat acum.

În prezent, statul  asiatic trece printr-o criză acută de alimente și combustibil, iar întreruperile prelungite de curent sunt zilnice. Oamenii stau la cozi imense pentru a cumpăra stocuri limitate de benzină, gaz și kerosen pentru sobe. Autoritățile din Sri Lanka a oferit Iranului posibilitatea să ramburseze datoria de 251 de milioane de dolari pentru furnizarea de ulei și ceai. Era planificat să înceapă furnizarea de ceai Iranului în ianuarie, trimițând 5 milioane de dolari pe lună în ceai pentru a rambursa achizițiile de petrol ale Iranului amânate în ultimii patru ani.

Mai multe articole despre:
tara asia incapacitate de plata datoria externa