MENIU

Miliardarul Beny Steinmetz, plasat în arest preventiv.A fost cel mai bogat om din Israel, dar azi...

Beny Steinmetz

Miliardarul israelian Beny Steinmetz, consultantul politic Tal Silberstein şi alţi patru oameni de afaceri au fost plasaţi în arest preventiv, luni seară, de justiţia din Israel, afirmă surse citate de cotidianul Haaretz, scrie Mediafax.

Acuzaţiile se referă la fals, uz de fals, spălare de bani, fraude, abuz de încredere şi obstrucţionarea justiţiei.

Un judecător israelian a decis că Benjamin Steinmetz, Tal Silberstein şi alţi patru oameni de afaceri vor rămâne în arest încă cel puţin patru zile.

În instanţă, Beny Steinmetz a declarat că investigaţia este parte a unui "război politic". Steinmetz a acuzat că omul de afaceri George Soros finanţează o campanie împotriva lui, argumentând că dosarul este construit pe mărturia falsă a unei femei pe care nu a identificat-o.

Viaţa omului de afaceri Beny Steinmetz este demnă de un film de la Hollywood. Considerat acum câţiva ani cel mai bogat israelian, el are o rivalitate de lungă durată cu miliardarul George Soros. A făcut afaceri şi cu ginerele lui Donald Trump. Ulterior, Steinmetz a fost prins într-un vârtej care l-a coborât tot mai mult după ce s-a descoperit implicarea sa în dosarul de evaziune fiscală Panama Papers, iar o anchetă a dezvăluit că are zeci de conturi ascunse în băncile din Elveţia.

Căderea abruptă a lui Beny Steinmetz este povestită pe larg de presa din Israel. În urmă cu doar câţiva ani, averea lui era estimată la 8 miliarde de dolari. Era cel mai bogat om din Israel. Printre prietenii săi apropiaţi se numărau doi foşti premieri şi alţi demnitari înalţi. 

Steinmetz deţine şi acum una din casele cele mai scumpe din Israel precum şi un yacht impresionant şi un avion personal, dar averea conturile sale a scăzut până la 1,3 miliarde de dolari, transmite REALITATEA TV.

În aprilie, afacerile sale au fost demascate în scandalul Panama Papers, iar cu un an înainte o anchetă a arătat că deţine peste 100 de milioane de dolari în conturi secrete la banca HSBC, filiala Geneva.

Afacerile sale au pornit însă din anii 90, iar Steinmetz îşi datorează cea mai mare parte a averii afacerilor făcute în ţările cele mai sărace ale lumii, precum Sierra Leone şi Guinea. În această din urmă ţară el operează mina Simandou, una dintre cele mai bogate ale lumii în minereu de fier. Aceasta a făcut obiectul unor lupte acerbe între compania omului de afaceri israelian şi o multinaţională britanico-australiană. În 2008, Steinmeitz a cumpărat drepturile deţinute de firma rivală cu 160 de milioane de dolari şi le-a vândut doi ani mai tîrziu pentru 2,5 miliarde de dolari.

Afacerea a fost însă anulată în 2014 după ce Guvernul Guineei a descoperit dovezi de corupţie. Ancheta oficială a fost ajutată cu bani şi sfaturi de George Soros, ca parte din cruciada acestuia împotriva corupţiei din Africa şi Europa de Est. Steinmetz susţine însă că motivaţia miliardarului american a fost duşmănia de lungă durată dintre cei doi şi l-a dat în judecată pe Soros, căruia i-a cerut despăgubiri de 10 miliarde de dolari.

Steinmetz este cunoscut pentru relaţiile politice cu Traian Băsescu şi Călin Popescu Tăriceanu şi mai ales pentru implicarea într-o serie de dosare răsunătoare de retrocedări de terenuri şi păduri. Potrivit jurnalistului israelian Attila Sonfalvi, poliţiştii ar mai fi arestat şi alte persoane. Ancheta a implicat FBI şi poliţia din Elveţia.
 
Potrivit publicației israeliene Haaretz, Beny Steinmetz, un cunoscut consultant și alți trei oameni de afaceri au fost reținuți pentru audieri luni într-un dosar privind utilizarea unor contracte false în scopul spălării de bani.
 
Domiciliile și birourile unora dintre cei cinci reținuți au fost percheziționate luni de polițiști. Tehnic, scrie Haaretz, cei 5 sunt suspectați de fals, uz de documente false, spălare de bani, fraudă și obstrucționarea justiției.