MENIU

Tabăra Plahotniuc acuză: Moscova încearcă să dea o lovitură de stat la Chișinău!

Într-un editorial publicat pe platforma online Medium.com din SUA, Andrian Candu, fostul președinte al Parlamentului Moldovei în legislatura 2014-2018 și vicepreședinte al Partidului Democrat, denunță încercarea Rusiei de a impune prin forță Partidul Socialiștilor, împreună cu Blocul ACUM, la cârma Repulicii Moldova.

Ex-președintele Parlamentului de la Chișinău acuză o lovitură de stat administrativă prin numirea ilegală a unui guvern PSRM-ACUM. „Această intruziune bătătoare la ochi a Rusiei se face sub falsul pretext al facilitării unei tranziții democratice a puterii în Moldova”, spune Andrian Candu.

În același timp, precizează Andrian Candu, tema federalizării țării revine în forță la Chișinău, prin reactivarea lui Dmitri Kozak, vicepremier în Guvernul Rusiei și cel care gestionează acum relația ruso-moldovenească. Kozak este cel care în 2003 a propus planul unei federației moldo-transnistrene, care avea rolul de a bloca orice ambiții pro-occidentale ale Republicii Moldova, menținând trupele rusești pe Nistru și oferind în mod efectiv regiunii transnistrene (adică Rusiei) drept de veto privind politica externă a țării.

„Kremlinul vrea să federalizeze Moldova și s-o transforme într-un protectorat rusesc. Moscova încearcă să dea o lovitură de stat la Chișinău!”, scrie Andrian Candu, care subliniază că Rusia nu s-a resemnat niciodată cu ieșirea Moldovei de sub influența rusească, așteptând doar împrejurările potrivite pentru a încerca să-și reafirme dominația.

Pe acest fundal al conflictului politic de la Chișinău, a făcut senzație apariția unei înregistrări video în care președintele Igor Dodon a recunoscut faptul că Partidul Socialiștilor primește lunar circa 1 milion de dolari finanțare de la Moscova și sugerând că el personal a acționat în calitate de agent al Rusiei în promovarea ideii de federalizare a țării. Procuratura s-a autosesizat și a demarat o cercetare pe subiectul finanțării PSRM din străinătate, în timp ce Partidul Democrat a cerut demisia lui Igor Dodon și a început o campanie de strângere de semnături în acest scop.

Reamintim că Igor Dodon este cel mai important partizan de la Chișinău al federalizării țării, considerând că această mișcare ar conduce la îmbunătățirea substanțială a relațiilor Republicii Moldova cu Rusia.

Mai multe articole despre:
Republica Moldova andrian candu