MENIU

Summitul pe tema migrației la care a participat și Iohannis s-a încheiat. Care sunt concluziile

Summitul pe tema migrației, de la Valletta, Malta, s-a încheiat cu o Declarație Finală și un Plan de Acțiune pe care premierul maltez Joseph Muscat îl descrie drept ”un prim pas important pentru o relație bilaterală între Europa și Africa”.

”Planul de acțiune arată, poate pentru prima dată, angajamentul pe care Europa și-l ia pentru a face această relație să înflorească”, a spus prim-ministrul maltez, citat de Times of Malta.

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, susține, de asemenea, că discuțiile au fost directe și eficiente. ”Este un pas important pentu consolidarea cooperării noastre. Acum trebuie să implementăm planul de acțiune”, a declarat acesta.

Tusk a precizat că ceea ce este cu adevărat important este lista cu acțiuni care trebuie implementate până la finalul anului viitor.

Printre acestea se numără și proiecte destinate creării de locuri de muncă în statele care stau la originea migrației și în cele tranzitate de refugiați, de studenți care apelează la programul Erasmus Plus, stabilirea unor programe de dezvoltare regională în centrul și în nordul Africii și înființarea unei echipe de anchetă în Niger pentru combaterea traficului de migranți.