MENIU

Suma imensă pe care Rusia o va pierde din cauza embargoului petrolier al UE

UE blochează importurile de petrol din Rusia. Foto/Profimedia

Embargoul petrolier al UE, inclus în cel de-al șaselea pachet de sancțiuni pentru invadarea Ucrainei, va genera Rusiei pierderea a 50 de miliarde de dolari, arată o evaluare Alfa-Bank, cea mai mare instituție de credit privată din Rusia.

Anul trecut, potrivit băncii, Rusia a câștigat 50 de miliarde de dolari din exporturile de petrol către UE, adică 45% din toate veniturile din petrol, care s-au ridicat la 110 miliarde de dolari, și aproximativ 10% din veniturile totale din export, potrivit Băncii Centrale a Federația Rusă. 

Alte 30 de miliarde de dolari au fost aduse în țară prin vânzarea de produse petroliere către clienți europeni, care au căzut și ei sub embargo.

Interdicția de import de petrol rusesc prin conducte va fi introdusă înainte de sfârșitul acestui an (în termen de 6 luni), în timp ce interdicția de import de produse petroliere va fi introdusă la începutul anului 2023 (în termen de 8 luni).

„Embargoul ar putea determina o scădere de 50 de miliarde de dolari a veniturilor din export”, avertizează Alfa-Bank, adăugând că pierderea rezultată va depinde de faptul dacă companiile petroliere își pot găsi clienți pe piețe alternative.

Până acum, s-au înregistrat unele progrese în această direcție: conform rezultatelor lunii aprilie, exportul de petrol rusesc din porturi a crescut cu 17% și a atins anul acesta un record de 4,7 milioane de barili pe zi din cauza exportului „gri” în tancuri. care ascund destinația.

În luna mai, această practică s-a răspândit și mai mult: numărul tancurilor cu petrol rusesc, care opriu transponderele și ascunzându-și locația, a ajuns la șase pe zi, potrivit unei estimări a companiei britanice de analiză Windward. La începutul lunii iunie, Vessels Value a raportat că 112 nave legate de Rusia nu au trimis semnale către sistemul de identificare automată de mai mult de opt săptămâni. 

Și deși navigația fără transpondere este contrară legislației internaționale, companiile de tancuri sunt nevoite să intre în umbră pentru a evita arestarea și pentru a putea transborda petrol pe mare, urmând rețetele Iranului și Venezuelei.

Cine și cum tranzacționează astăzi petrolul rusesc

Cu toate acestea, pentru cât timp butoaiele rusești pot fi ascunse și vândute pentru eludarea sancțiunilor rămâne neclar. Singura țară care a crescut semnificativ achizițiile de petrol din Federația Rusă după sancțiuni a fost India: dacă în urmă cu un an a achiziționat 34.000 de barili pe zi, atunci în aprilie 2022 erau deja 284.000, iar în mai - 784.000.

Surse Bloomberg din Delhi susțin că rafinăriile de stat din India lucrează la un acord cu Rosneft, în baza căruia importurile pot fi crescute sub rezerva unor reduceri semnificative de la compania rusă.

Dar, dincolo de asta, comercianții indieni vor cere ca costurile de logistică să fie incluse în prețul petrolului, spun surse Kommersant din industria petrolieră rusă.

O problemă separată va fi interdicția UE de a asigura tancurile cu petrol rusesc, avertizează ei: acum companiile și comercianții vor trebui să găsească asigurători în alte țări, deoarece fără asigurare o navă nici măcar nu poate intra în port.