MENIU

Sub spectrul extremismului. Cine a câștigat de fapt alegerile din Franța?

Frontul Național (FN), partidul de extremă-dreaptă condus de Marine Le Pen, a eșuat în încercarea de a câștiga măcar o regiune a Franței, dar este departe de a fi considerat un pierzător al alegerilor. Republicanii, formațiunea conservatoare condusă de fostul președinte Nicolas Sarkozy, s-a situat pe primul loc, dar cu un rezultat sub așteptări. Socialiștii, cotați destul de prost în sondaje, au obținut însă un rezultat cel puțin rezonabil și au pus umărul la înfrângerea FN în două regiuni.

Frontul Naţional (FN) nu a obţinut victorie în nicio regiune în turul doi al alegerilor regionale de duminică, dreapta a învins în şapte regiuni metropolitane, iar stânga în cinci, pe când în Corsica s-a impus lista naţionalistă, relatează AFP în pagina electronică.

Cele mai neplăcute înfrângeri pentru FN au fost înregistrate în Nord-Pas-de-Calais și PROVENCE-ALPES-COTE D'AZUR, regiuni unde partidul conducea după primul tur de scrutin.

În Nord-Pas-de-Calais, Matine Le Pen a obținut doar 42,23% din voturi, alegerile fiind câștigate de conservatorul Xavier Bertrand, cu 57,77%.

În PROVENCE-ALPES-COTE D'AZUR, Christian Estrosi a învins-o pe nepoata lui Marine, Marion Maréchal-Le Pen, cu 54,78% la 45,2%.

În ciuda înfrângerilor, Frontul Național se află în cel mai bun moment al existenței sale. Partidul condus de Marine Le Pen a obținut nu mai puțin de 6,7 milioane de voturi. În primul tur, FN a obșținut 6, 01 milioane de voturi. În 2012, candidatul FN la prezidențiale, intrase în turul II cu cel mai bun rezultat al partidului de până atunci - 6,42 de milioane de voturi.

În intervențiile de după anunțarea rezultatelor, atât Marine cât și Marion Maréchal-Le Pen, au subliniat ascensiunea partidului și au atacat coaliția dreapta-stânga care a negat victoriile Frontului Național.

Critici pentru Sarkozy

Deși apare în urma Republicanilor, rezultatul Partidului Socialist a fost peste cel din ultimele sondaje, mai ales că socialiștii au cedat de bună voie conservatorilor două regiuni, pentru ca acestea să nu fie câștigate de Frontul Național.

De altfel, tocmai acest element este evidențiat de criticii lui Sarkozy. Astfel, Nathalie Kosciusko-Morizet, fost ministru, a apreciat că dacă socialiștii nu s-ar fi retras din cursa electorală în acele două regiuni, ele ar fi fost cu siguranță adjudecate de extrema dreaptă.

Numeroși membri marcanți ai formațiunii conservatoare franceze 'Republicanii', condusă de fostul președinte Nicolas Sarkozy, îi reproșează acestuia din urmă că victoria obținută duminică în turul doi al alegerilor regionale nu a fost atât de categorică pe cât o arătau ultimele sondaje, consemnează agenția EFE.

Republicanii se pot totuși consola cu câștigarea regiunii cu cea mai mare populație, ILE-DE-FRANCE.

Presa franceză: Un scrutin fără învingători

'Înfrângere pentru toți' sau 'alegeri fără învingător', titrează luni presa franceză după al doilea tur al alegerilor regionale, care au fost pierdute de Frontul Național, de extrema dreaptă, în pofida unui nou scor record înregistrat, potrivit AFP.

'Un scrutin fără învingători', adaugă și La Voix du Nord, un mare cotidian regional.'Frontul Național a câștigat primul tur și l-a pierdut pe al doilea, dreapta nu a profitat de tradiționalul vot de sancțiune, iar Partidul Socialist și-a pierdut supremația regională', mai constată acesta.

Conducând în cinci și respectiv șapte regiuni, 'ar fi totuși greșit ca stânga și dreapta să se întoarcă la micile lor afaceri ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat', avertizează Le Figaro. 'FN nu a dispărut, departe de aceasta. Pentru adversarii săi, obligația este de a arăta că sunt la înălțimea încrederii cu care au fost reînvestiți', potrivit publicației.

Surse: BBC, Mediafax, Agerpres