MENIU

"SUA încearcă să împiedice realegerea lui Sepp Blatter", susţine Vladimir Putin

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a acuzat joi Statele Unite ale Americii că încearcă să împiedice realegerea lui Sepp Blatter" la şefia FIFA.

Cererea de extrădare formulată de justiţia americană "este o încercare evidentă de a împiedica realegerea domnului Blatter în postul de preşedinte al FIFA, ceea ce constituie o violare foarte grosolană a regulilor de funcţionare a organizaţiilor internaţionale", a declarat Vladimir Putin.

Liderul de la Kremlin acuză Washingtonul că vrea să-şi "impună jurisdicţia altora". "În ceea ce priveşte arestările, totul este pentru mine cel puţin straniu", a spus Putin. "Nu ştiu dacă vreunul dintre ei a încălcat legea, dar în orice caz SUA nu au nicio legatură cu asta. Aceşti funcţionari nu sunt cetăţeni americani iar dacă a avut loc o încălcare a legii, aceasata nu s-a produs pe teritoriul Statelor Unite şi Statele Unite nu au nimic de-a face cu asta", a susţinut Putin. "Este o nouă tentativă evidentă de a-şi extinde jurisdicţia asupra altor state", a subliniat preşedintele rus.

Preşedintele Rusiei, ale cărui relaţii cu Washingtonul sunt mai mult decât reci după conflictul din Ucraina, a criticat atitudinea justiţiei americane în acest dosar de corupţie. Până acum, au fost arestate 14 persoane (dintre care nouă foşti sau actuali membri ai FIFA şi cinci directori de companii de marketing sportiv care au legături cu FIFA) pentru corupţie, fraudă şi spălare de bani. Şeful FIFA nu este pus sub acuzare, dar este cercetat în acest dosar, afirmă jurnaliştii americani.

Rusia, al cărei ministru al Sporturilor, Vitali Mutko, face parte din Comitetul executiv al FIFA, va găzdui Campionatul Mondial de fotbal în 2018, scrie AFP.

Mai multe articole despre:
FIFA Putin Blatter scandal corupţie