MENIU

SUA, avertisment pentru Kremlin - De ce trebuie să se teamă Putin chiar de grupul Wagner, în războiul din Ucraina

Vladimir Putin / Foto: Profi Media

Avertisment grav venit direct de la Washington în legătură cu apropierea periculoasă dintre regimul de la Phenian și Rusia, prin intermediul mișcărilor făcute de grupul paramilitar Wagner și războiul din Ucraina. În același timp, grupul Wagner se luptă pentru puterea de la Kremlin, deținută acum de Vladimir Putin, care nu a înregistrat victorii notabile în războiul din Ucraina. La scurt timp a venit și răspunsul conducătorului Wagner, care neagă acuzațiile americanilor.

Casa Albă a emis joi un avertisment împotriva ascensiunii grupului paramilitar rus Wagner, potrivit acesteia, "rival" al armatei ruse din Ucraina şi care primeşte de acum armament din Coreea de Nord, relatează AFP.

"Coreea de Nord a făcut o primă livrare către Wagner, care a plătit pentru acest echipament. Luna trecută, Phenianul a livrat obuze şi rachete în Rusia pentru Wagner", a declarat John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului de securitate naţională al executivului american. Statele Unite consideră că Phenianul "intenţionează să livreze mai multe echipamente", a spus el într-un interviu cu jurnaliştii.

În noiembrie, Casa Albă a acuzat regimul de la Phenian că a furnizat Rusiei un număr "semnificativ" de obuze de artilerie. Coreea de Nord susţine că nu are contracte pentru exporturi de armament în Rusia.

John Kirby a anunțat că SUA a estimat că grupul Wagner are în prezent 50.000 de militari desfăşuraţi în Ucraina, între care 10.000 de mercenari şi 40.000 ar fi condamnați recrutaţi în închisorile ruseşti. El a spus că grupul Wagne cheltuiește 100 de milioane de dolari pe lună pentru a-și finanța operațiunile din Ucraina.

SUA susțin că grupul Wagner ar putea fi implicat într-o luptă pentru putere cu armata rusă, în timp ce joacă la cel mai înalt nivel cu Kremlinul, pentru a câștiga conducerea.

„În anumite cazuri, oficialii militari ruși sunt de fapt subordonați comandamentului Wagner”, a spus John Kirby, coordonatorul de comunicații strategice la Consiliul Național de Securitate, potrivit CNN.

„Este destul de evident pentru noi că Wagner devine un centru de putere rival al armatei ruse și al altor ministere ruse”, a mai precizat Kirby.

„Totul este despre cât de bine arată în fața lui Putin și de cât de bine este privit la Kremlin. De fapt, am merge mai departe încât să spunem că influența lui se extinde”, a mai spus Kirby.

Replica șefului Wagner pentru americani

Șeful grupului de mercenari ruși Wagner, Evgheni Prigojin, a respins declarațiile făcute de Kirby și a criticat sancțiunile anunțate de Washington. El a declarat joi că afirmațiile SUA despre livrările de arme din Coreea de Nord nu sunt decât „bârfe și speculații”. Prigojin spune că livrările de la Phenian s-ar fi oprit de mai mult timp și nici nu au mai avut loc alte livrări de armament.

„Toată lumea știe că a trecut mult timp de când Coreea de Nord a furnizat arme Federației Ruse. Și nici măcar nu au mai fost alte încercări de acest fel. Astfel că afirmațiile despre livrări de arme din RPDC nu sunt altceva decât bârfe și speculații”, a transmis  Prigojin într-un mesaj video, pe canalul său Telegram, relatează CNN.

Șeful Wagner a ironizat acuzațiile SUA, declarând: „Cumpărăm destul de multe arme americane. Iar afirmațiile lui Kirby se bazează doar pe speculații”. Prigojin a acuzat în continuare sancțiunile luate împotriva grupării Wagner, „complet incorecte, pentru că nu a încălcat niciodată regulile comerciale internaționale atunci când a cumpărat arme americane”.

Dezvăluirile SUA despre grupul Wagner au venit la doar o zi după vizita istorică a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Washington, unde a mulțumit Statelor Unite pentru asistența militară și a transmis că este nevoie de mai mult ajutor pentru a respinge atacurile rușilor.

Washingtonul, care a adoptat deja sancţiuni împotriva acestei organizaţii de mercenari prezente în mai multe teatre de conflict din lume, va lua "în săptămânile următoare" măsuri suplimentare, a indicat John Kirby, citat de agerpres.ro.

Miercuri, SUA au aplicat noi restricții privind accesul grupului Wagner la exporturile de tehnologie.

***Grupul paramilitar Wagner a devenit un jucător cheie în conflictul de 10 luni din Ucraina. Grupul este adesea descris ca trupele neoficiale ale președintelui Vladimir Putin. Și-a extins influența la nivel global de la crearea sa în 2014 și a fost acuzată de crime de război în Africa, Siria și Ucraina.

În ultimele luni, grupul Wagner este suspectat că a recrutat masiv bărbaţi deţinuţi în închisorile din Rusia şi i-a trimis apoi să lupte în prima linie în Ucraina cu promisiunea unei reduceri a pedepsei şi unor câştiguri atractive.

Din 2014, acest grup este acuzat că serveşte din umbră interesele regimului preşedintelui rus Vladimir Putin şi că a comis abuzuri în numeroase zone de conflict, în special în Siria şi în mai multe ţări africane.