MENIU

SUA, atenție sporită către Kremlin! Vladimir Putin a cerut reînarmarea Rusiei

Președintele rus, Vladimir Putin, a cerut vineri guvernului condus de Dmitri Medvedev să elaboreze un nou program de reînarmare, valabil până în anul 2025, care să-l completeze pe cel actual și al cărui obiectiv va fi menținerea parității nucleare cu SUA, transmite agenția EFE.

'Forțele armate și celelalte unități trebuie să primească armament și echipamente moderne care să le permită să apere eficient Rusia în fața amenințărilor militare potențiale', a declarat Putin, conform mass-media ruse, citată de Agerpres.

Liderul de la Kremlin a solicitat executivului să pregătească rapid primele propuneri, iar până la 1 iulie 2017 să prezinte proiectul final în vederea aprobării.

Putin a admis că elaborarea noului program de reînarmare a fost amânată timp de doi ani, decizie pe care unii comentatori au pus-o pe seama recesiunii profunde ce afectează economia rusă de la sfârșitul anului 2014.

Liderul rus a insistat că noul program trebuie să urmeze etapele celui precedent și 'toate angajamentele bugetare și planurile privind apărarea și securitatea națională trebuie aplicate fără întârziere'.

În pofida crizei economice, Putin a susținut costisitorul program de reînarmare cu argumentul că o armată modernă este o garanție nu doar a apărării naționale, ci și a independenței politicii externe a țării.

Aripa liberală a guvernului a susținut de mai multe ori diminuarea bugetului apărării pentru a nu fi afectate programele sociale.

În cadrul programului de reînarmare ce se încheie în anul 2020, Putin a ordonat suplimentarea bugetului pentru modernizarea Forțelor Armate, sumele fiind alocate în special programului rachetelor balistice cu lansare de pe submarine, respective rachetele Bulava, precum și flotei de nave de luptă și submarine, flotă neglijată după destrămarea URSS.

Putin nu a ezitat să califice drept 'impresionante' aceste proiecte de echipare a armatei, care va primi zeci de rachete intercontinentale capabile să treacă de scutul american antirachetă.

Planurile militare ale SUA și extinderea NATO până în apropierea granițelor Rusiei sunt principalele amenințări menționate în doctrina militară aprobată în anul 2014 de președintele Putin. Acesta din urmă susține că Rusia va răspunde amenințărilor, dar fără să se lase atrasă într-o cursă a înarmărilor cum a fost cea de pe vremea Războiului Rece și care, conform multor analiști, a provocat prăbușirea Uniunii Sovietice.

La sfârșitul anului trecut, Putin a aprobat și o nouă strategie de securitate națională valabilă până în anul 2020, ce permite folosirea forței în cazul în care diplomația eșuează.

Mai multe articole despre:
Rusia SUA arme Vladimir Putin înarmare