MENIU

SUA ar putea să aloce 2,4 miliarde de dolari, pe an, pentru operațiunile împotriva Statului Islamic

Eforturile militare ale SUA împotriva Statului Islamic (SI) ar putea să ducă la costuri cuprinse între 2,4 miliarde de dolari și 3,8 miliarde de dolari, pe an, în cazul în care operațiunile aeriene și terestre continuă în ritmul actual. Însă, dacă va fi necesară o intensificare a eforturilor, care să includă mai multe atacuri aeriene și o creștere semnificativă a forțelor pe teren, costurile ar putea fi cuprinse între 13 miliarde de dolari și 22 de miliarde de dolari, anual, relatează Reuters.     

"Costurile viitoare depind, în mare parte, de cât de mult vor dura operațiunile, de nivelul operațiunile aeriene și dacă vor fi desfășurate forțe terestre suplimentare peste ceea ce s-a planificat deja", se arată într-un raport prezentat, luni, de Centrul pentru Evaluări Strategice și Bugetare, o organizație nonpartizană, informează Agerpres.

Secretarul apărării, Chuck Hagel, declara pentru presă, săptămâna trecută, că Pentagonul a cheltuit între 7 milioane de dolari și 10 milioane de dolari, pe zi, în operațiunile împotriva Statului Islamic de la 16 iunie, când a desfășurat, pentru prima dată, trupe pentru a sprijini armata irakiană și pentru a oferi consiliere liderilor acesteia.

SUA au început atacurile aeriene împotriva jihadiștilor Statului Islamic, în Irak, la 8 august, și le-au extins la Siria la 22 septembrie. Forțele coaliției au desfășurat 290 de atacuri aeriene în Irak și Siria, din care 265 au aparținut SUA.

Avioanele americane desfășoară aproximativ 60 de zboruri de recunoaștere pe zi, iar circa 1.600 de militari americani sunt desfășurați în Irak.

Până în prezent, eforturile militare ale SUA, împotriva Statului Islamic (SI), au costat aproape un miliard de dolari.

Mai multe pe Agerpres.

 

Mai multe articole despre:
SUA operaţiuni costuri Statul islamic efort militar