SUA au schimbat competitorul în cursa înarmărilor
China urmează să aibă unele dintre cele mai avansate sisteme de armament din lume iar în unele cazuri deja şi-a depăşit rivalii, conform unei analize a Pentagonului, scrie The Guardian.
Un raport declasificat al Departamentului Apărării din SUA arată că Beijingul a făcut progrese enorme în domeniul militar în ultimii ani, parţial din cauza legislaţiei interne care forţează partenerii străini să dezvăluie secretele tehnice la schimb pentru acces pe piaţa vastă a Chinei.
Ca rezultat al „achiziţionării tehnologiei prin orice mijloc”, China este acum vârf de lance într-o arie de tehnologii printre care şi navele care sunt dotate cu rachete de rază medie şi intermediară şi cu arme hipersonice, rachetele având posibilitatea de a zbura cu mult peste viteza sunetului şi să evite sistemele anti-rachetă.
„Rezultatul acestei abordări vaste către achiziţiile tehnologice este o Armată a Eliberării Poporului care este la un pas de a expune unele dintre cele mai moderne sisteme de armament din lume”, se arată în raport. „În unele zone, deja este pe primul loc în lume”, se adaugă.
Puterea militară din ce în ce mai mare a Chinei înseamnă capacităţi sporite în aer, mare, în spaţiu şi în spaţiul cibernetic, aceste elemente ajutând China să îşi „impună voinţa în regiune”, se notează în raport.
Un punct important pentru Beijing este posibilitatea unui conflict cu Taiwanul, pe care China îl consideră ca fiind propriul teritoriu.
Beijingul a informat că nu va ezita să folosească forţa dacă Taipei îşi declară oficial independenţa sau în cazul unei intervenţii externe, inclusiv a Statelor Unite, cel mai puternic aliat neoficial al Taiwanului.
Vorbind în faţa reporterilor de la Pentagon, un oficial important al Apărării a declarat că este îngrijorat de faptul că avansul în putere militară îi oferă acum Chinei încrederea necesară că ar putea invada Taiwanul.
„Cea mai mare îngrijorare este că multe dintre aceste tehnologii cresc... şi vor ajunge la un punct în care vor decide că folosirea forţei militare într-un conflict regional este ceva iminent”, a declarat oficialul sub condiţia anonimatului.
Taiwanul este o insulă autonomă şi are propriile valută, steag şi guvern, însă nu este recunoscută ca un stat independent de către ONU.
Oficialul a notat totuşi că Beijingul nu s-a mai luptat într-un război de 40 de ani iar structurile sale militare nu au experienţa necesară pentru un conflict real.
„Va dura ceva timp pentru armată să poată folosi aceste tehnologii şi să poată gestiona o operaţiune largă şi complexă”, a afirmat el.
În raport se precizează că Beijingul dezvoltă noi bombardiere cu rază lungă şi medie, capabile să lovească ţinte regionale şi globale.
China păstrează multe aspecte ale dezvoltării sale militare secrete, conform oficialului, care a adăugat că Beijingul coordonează cercetări în complexe subterane, care nu pot fi detectate de sateliţi.