MENIU

Stupefacție în Danemarca, după ce Trump și-a anulat vizita

Oficialii danezi s-au declarat surprinși de decizia lui Donald Trump de a-și anula vizita la Copenhaga, după ce a fost refuzat în intenția sa de a cumpăra Groenlanda.  

 La Copenhaga, Casa Regală, aflată la originea invitaţiei lui Trump, şi-a exprimat "surpriza", într-un comunicat scris, transmis la televiziunea publică DR, citată de Agerpres.

La rândul său, întreaga clasă politică daneză s-a declarat stupefiată. "Realitatea bate ficţiunea. (Donald Trump) este un om imprevizibil", a notat, pe Twitter, Martin Ostergaard, liderul stângii radicale şi membru al majorităţii parlamentare daneze.

"Fără niciun motiv, Trump consideră că o parte (autonomă) a ţării noastre este de vânzare. Apoi, el îşi anulează într-un mod insultător o vizită pe care întreaga lume o pregătea. Oare bucăţi din SUA sunt de vânzare? Alaska?", şi-a exprimat indignarea conservatorul danez Rasmus Jarlov, cerând "mai mult respect".

''Trump trăieşte pe altă planetă. Autosuficient şi obraznic'', a scris pe Twitter Pernille Skipper, purtătoare de cuvânt a Alianţei roşu-verde, una dintre forţele care susţin executivul condus de Frederiksen, potrivit EFE.

''Preşedintele Statelor Unite şi-a suspendat vizita în Danemarca pentru că nu exista un interes în a discuta vânzarea Groenlandei. E o glumă? Profund ofensator la adresa groenlandezilor şi a danezilor'', a scris tot pe Twitter şi fostul premier social-democrat Helle Thorning-Schmidt.

Şi opoziţia daneză a criticat anunţul lui Trump, iar vicepreşedintele Partidului Liberal, fostul ministru de externe Kristian Jensen, a vorbit inclusiv despre o ''criză diplomatică'' şi de nevoia regândirii relaţiilor dintre cele două ţări.

''Domnul preşedinte a decis să-şi amâne vizita în Danemarca, de ce nu o anulează? Suntem ocupaţi cu alte lucruri'', a declarat şi Soren Espersen, vicepreşedinte al Partidului Popular danez, a treia forţă din parlament şi care în urmă cu câteva zile l-a numit ''nebun'' pe Trump.

Mai multe articole despre:
Danemarca Donald Trump Groenlanda