Stoltenberg: NATO va oferi susţinere directă în lupta împotriva Statului Islamic
Liderii NATO au decis sâmbătă, la summitul de la Varşovia, ca Alianţa să ofere susţinere directă coaliţiei globale de luptă împotriva organizaţiei teroriste Statul Islamic, cu ajutor aeronavelor AWACS, a anunţat secretarul general al organizaţiei, Jens Stoltenberg, într-o conferinţă de presă.
“Vom oferi susţinere directă în lupta împotriva ISIS (Statul Islamic – n.r.). Toţi aliaţii fac deja parte din coaliţia globală împotriva ISIS. Acum am decis în principiu ca aeronavele de supraveghere aeriană AWACS ale NATO să ofere susţinere directă” coaliţiei, a explicat oficialul, potrivit News.ro.
El a precizat că aeronavele vor zbura în spaţiul aerian internaţional şi în cel turc, ceea ce le va permite să monitorizeze Siria şi Irakul de la distanţă.
“Astăzi (sâmbătă – n.r.) am decis să începem antrenamentele şi construirea capacităţilor Irakului ceea ce este cheie în lupta împotriva ISIS”, a mai spus secretarul general al NATO.
El a precizat că NATO va continua programul aflat deja în derulare de antrenare a unor grupuri de ofiţeri irakieni în Iordania.
“Vom desfăşura în curând o echipă la Bagdad” pentru a planifica implementarea acestor decizii, a explicat oficialul.
„NATO poate oferi cadrul pentru ţările medii şi mici, pentru a contribui la antrenamente în Irak”, a adăugat el, oferind ca exemplu Albania, care a s-a oferit în cursul reuniunilor de sâmbătă să pună la dispoziţie un număr important de traineri.
Liderii NATO au mai decis sâmbătă să înfiinţeze un centru care să sprijine operaţiunile speciale ale forţelor tunisiene.
Stoltenberg a dat asigurări că Alianţa va apofunda cooperarea cu Iordania şi va ajuta în continuare Libia să îşi consolideze capacitatea de luptă împotriva unor grupări teroriste, precum Statul Islamic (ISIS).
În cadrul lucrărilor de sâmbătă, liderii NATO au aprobat şi lansarea unei operaţiuni maritime de menţinere a securităţii în apele Mării Mediterane, sub numele de Sea Guardian.
Potrivit lui Jens Stoltenberg, operaţiunea va avea obiective ample, inclusiv în ceea ce priveşte monitorizarea situaţiilor de risc, combaterea reţelelor implicate în traficul de migranţi sau a ameninţărilor teroriste şi menţinerea libertăţii de navigaţie.
”Intenţionăm să lucrăm îndeaproape cu Operaţiunea Sophia a UE din partea centrală a Mării Mediterane, dezvoltându-ne cooperarea reală şi capacitatea de a răsounde rapid la situaţii de urgenţă pe baza cooperării Marea Egee pentru combaterea traficului de migranţi”, a declarat secretarul general al NATO.
Stoltenberg a precizat în final că liderii au semnat declaraţia finală a summitului de la Varşovia şi că următoarea reuniune la vârf va avea loc anul viitor, în noul cartier general al Alianţei din Belgia.