MENIU

Starea de urgență în Republica Moldova, prelungită cu 60 de zile din cauza războiului Rusiei în Ucraina

Starea de urgență în Republica Moldova a fost prelungită cu 60 de zile.

Starea de urgență în Republica Moldova a fost prelungită cu 60 de zile, începând cu 4 iunie, la propunerea Guvernului din cauza riscurilor și amenințărilor generate de războiul din Ucraina.

Decizia a fost luată în Parlamentul de la Cișinău. Vineri seară, 58 de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate au votat pentru proiectul propus de premierul Dorin Recean. Decizia este determinată de riscurile și amenințările generate de războiul Federației Ruse în Ucraina, avertizează premierul de la Chișinău.

Dorin Recean susține că și în continuare se menține pericolul de survolare neautorizată a spațiului aerian național al Republicii Moldova.

Se constată că ”țara noastră este expusă amenințărilor asimetrice și a unui larg spectru de manifestări ale războiului hibrid. În acest context, trebuie luat în considerare și riscul unor noi atacuri cibernetice asupra instituțiilor publice și a infrastructurii critice naționale”, a declarat Dorin Recean.

„Republica Moldova are nevoie în continuare de mecanismele legale circumscrise stării de urgență, pentru a gestiona eventuale evoluții imprevizibile.

Astfel, pe durata stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova va emite dispoziții cu caracter obligatoriu și executoriu pentru conducătorii autorităților administrației publice centrale și locale, ai agenților economici, ai instituțiilor publice, precum și pentru cetățenii Republicii Moldova și alte persoane aflate pe teritoriul țării.”, a mai precizat prim-ministrul R. Moldova.

Solicitarea prim-ministrului Dorin Recean de a prelungi starea de Urgență pentru a opta oară, a fost criticată de deputații din opoziție. Dezbaterile după anunțarea solicitării au durat în jur de două ore. Deputata Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Ivanna Koksal, a precizat că țara noastră nu are nevoie de stare de urgență și că prelungirea acesteia este absurdă.

„În nicio țară vecină cu Ucraina cum ar fi Ungaria, Polonia, România, nu a fost declarată stare de urgență. Nici în țara noastră nu are nevoie stringentă de stare de urgență. Comisia pentru situații excepționale profită de această situație. CSE adoptă decizii ineficiente, care sunt mai puțin legate de criza energetică, din sănătate și cea din sectorul agricol”, a declarat Ivanna Koksal, potrivit radiomoldova.md.

Starea de urgență în Republica Moldova a fost instituită la 24 februarie 2022, odată cu declanșarea  războiului în Ucraina, după invazia militară a rușilor, comandată de președintele Vladimir Putin.