Spion chinez prins de forțele de ordine americane. La ce informații a avut acces
Wang Shujun, un academic chinez-american și co-fondator al Fundației Memoriale Hu Yaobang și Zhao Ziyang, a fost condamnat în SUA pentru spionaj în favoarea guvernului chinez. Pretinzând a fi activist pro-democrație, Wang a colectat informații despre disidenți și activiști pro-democrație din SUA și alte țări, pe care le-a transmis autorităților chineze, în special Ministerului Securității Statului (MSS) din China.
Procesul lui Wang a durat șapte zile, în cadrul căruia procurorii au prezentat o mare cantitate de dovezi, inclusiv emailuri, mesaje și jurnale care documentau relația sa cu oficialii MSS. Wang și-a început activitatea de spionaj cel puțin din 2006, raportând despre activiști din Hong Kong, susținători ai independenței Taiwanului și activiști uiguri și tibetani. Verdictul său de vinovăție include acuzații de conspirație pentru a acționa ca agent al unui guvern străin fără notificarea prealabilă a procurorului general al SUA, utilizare ilegală de identificare și declarații false către forțele de ordine.
În apărarea sa, Wang a susținut că intenția sa era de a promova democrația și că discuțiile cu oficialii MSS aveau doar scopul de a le face cunoscute activitățile sale de advocacy. Cu toate acestea, juriul a decis că Wang a condus o viață dublă, trădându-i pe cei care aveau încredere în el și promovând agenda de represiune transnațională a guvernului chinez.
Wang urmează să fie condamnat în ianuarie 2025 și riscă până la 25 de ani de închisoare. Ceilalți patru co-inculpați, oficiali ai MSS, rămân în libertate, probabil în China.