MENIU

Spaniolii cer ABOLIREA MONARHIEI, după abdicarea regelui Juan Carlos

Spaniolii nu mai vor monarhie

Abdicarea regelui Juan Carlos al Spaniei a stârnit manifestaţii în toată ţara. Oamenii au ieşit în stradă pentru a cere abolirea monarhiei şi transformarea Spaniei în republică.

Activiştii au luat cu asalt străzile Barcelonei pentru a cere instaurarea republicii. Catalanii nu mai găsesc nicio justificare monarhiei şi cred că abdicarea regelui Juan Carlos este momentul potrivit pentru o schimbare majoră a formei de guvernământ.

"Sunt aici pentru a susţine republica, noi tinerii am ieşit în stradă pentru a spune tuturor ce model de guvernare ne dorim. Fără niciun dubiu ne dorim o republică", spune o persoană.

Creditat pentru tranziţia Spaniei la democraţie, regele Juan Carlos a pierdut din popularitate în ultimii ani, iar odată cu el şi monarhia. Spaniolii îşi doresc să decidă singuri ce cale să urmeze ţara de acum înainte.

Altcineva susţine: "Profităm de abdicarea regelui pentru a cere organizarea unui referendum care să stabilească dacă ne mai dorim să continuăm ca o monarhie sau ne dorim o republică".

Catalonia va mai organiza un referendum anul acesta, în luna noiembrie. Regiunea spaniolă vrea să-şi dobândească independenţa faţă de Spania.