MENIU

Spania se destramă? O altă provincie cere independenţa

Madridul se confruntă cu o nouă tentativă de secesiune din partea unei provincii a regatului spaniol. Urmând exemplul Cataloniei, liderii politici din țara Bascilor pregătesc terenul pentru o eventuală declarare a independenței regiunii.

EH Bildu, o formațiune politică de stânga din parlamentul regional al țării Bascilor a înaintat un proiect de lege în acest sens. "Scopul este să punem viitorul social, economic și politic al regiunii în mâinile locuitorilor ei", a explicat Hasier Arraiz, purtătorul de cuvânt al partidului, citat de The Guardian, scrie business24.ro.
 
Proiectul de lege înaintat săptămâna aceasta de EH Bildu copiază modelul celui lansat anul trecut în parlamentul Cataloniei, care viza crearea cadrului legal pentru declararea independenței regiunii.

Curtea Constituțională a Spaniei a suspendat legea votată în parlamentul catalan, dar adepții independenței regiunii au reușit să revină cu un referendum organizat pentru consultarea populației în această privință.
Liderii catalani, președintele Parlamentului regional, Artur Maș, și doi aliați politici ai săi sunt acum cercetați sub acuzația de nesupunere, abuz de putere și obstrucționarea justiției.

Mai multe articole despre:
Spania independenţă Madrid