MENIU

Soluţia NATO la ameninţarea rusă pentru Estul Europei: Forţa de reacţie rapidă

Alianţa Nord Atlantică are de gând să crească nivelul de reacţie în Estul Europei

NATO răspunde escaladării tensiunilor din Ucraina cu planuri. Alianţa Nord Atlantică are de gând să crească nivelul de reacţie în Estul Europei. Asta înseamnă că vor fi aduse în zonă, preventiv, echipamente, combustibil şi provizii. De asemenea, vor exista baze temporare, gata să găzduiască forţa de reacţie rapidă a NATO, printre care şi în România. Mii de soldaţi vor putea fi mobilizaţi în estul Europei, în doar câteva zile. Acest tip de misiune a Aliaţilor nu a existat până acum în regiune, dar necesitatea sa a devenit evidentă după alipirea Crimeei la Rusia, în martie. 

Forţa de reacţie rapidă a NATO are scopul de a interveni în condiţii de criză, oriunde ar fi nevoie. Ea poate acţiona terestru, maritim şi aerian. Brigăzi specializate fiecărui tip de acţiune militară pot fi constituite, în funcţie de nevoi, din câteva zeci de soldaţi sau câteva zeci de mii de soldaţi.

În prezent, există nouă cartiere generale pentru forţa terestră de reacţie rapidă a NATO. Acestea sunt amplasate la Gloucester, în Marea Britanie, la Münster în Germania, lângă Milano, în Italia, la Valencia, în Spania, lângă Istanbul, în Turcia, la Strasbourg şi Lille, în Franţa, la Salonic, în Grecia şi la Szczecin, în Polonia.

Forţa navală de reacţie rapidă este constituită din cinci comandamente, care stau la dispoziţia NATO prin rotaţie. Acestea sunt Cartierul general al Forţelor Marine Italiene, Cartierul General al Forţelor Navale Spaniole, Cartierul General al Forţelor Navale Franceze, Cartierul General al Forţelor Navale Britanice şi Cartierul General al Forţelor Navale NATO de la Lisabona, în Portugalia.

Forţa aeriană de reacţie rapidă a NATO este asigurată, prin rotaţie, de către Franţa, Marea Britanie şi Germania.

România, Polonia şi ţările baltice au cerut explicit ca Alianţa Nord-Atlantică să-şi mute efectivele din Vestul Europei în Est, acolo unde ameninţarea Rusiei a devenit directă. Potrivit presei germane, NATO intenţionează să deschidă cinci baze în Europa de Est, inclusiv în România. Celelalte ţări vizate de Alianţa Nord-Atlantică sunt Letonia, Lituania, Estonia şi Polonia. Conform planurilor NATO, până la 600 de militari vor fi staţionaţi în fiecare bază temporară.

Mai multe articole despre:
Rusia Ucraina NATO summit forta de reactie