MENIU

ȘOIGU anunță oficial că a fost cucerit orașul Soledar de ruși - Următorul pas în războiul din Ucraina

Serghei Șoigu, ministrul rus al apărării

Rusia anunță oficial că a cucerit orașul Soledar, unde au avut loc lupte grele în ultima săptămână. În același timp, ucrainenii anunță că ei dețin controlul în orașul din est.

Ministrul rus al apărării -  Serghei Șoigu a făcut anunțul preluării orașului Soledar, al minelor de sare.

Șoigu a declarat că au cucerit Soledar după o lună de bătălii sângeroase, numind victoria o etapă „importantă” în ofensiva forțelor ruse, potrivit BBC.

Ministerul rus al apărării a anunțat că  forţele ruse au preluat de joi controlul asupra oraşului ucrainean Soledar - unde se află o mină de sare.

Victoria le-ar permite trupelor ruse să întrerupă rutele de aprovizionare ucrainene în orașul mai mare Bahmut din apropiere și să izoleze forțele ucrainene, a anunțat ministerul apărării. Agenţia de presă Reuters precizează că nu poate confirma independent afirmaţiile Rusiei.

În același timp, ucrainenii susțin că încă este controlat Soledar și că forțele lor se luptă și că au fost  bătălii intense și în timpul nopții de joi spre vineri.

Mai mult, ministrul adjunct al apărării din Ucrainai, Hanna Malyar, a declarat vineri că luptele au continuat și că „a fost cald în Soledar peste noapte”. Luptătorii ucraineni „încercau cu curaj să țină apărarea”, a adăugat ea, în ceea ce a fost o etapă dificilă a războiului.

Semnificația orașului pentru armata rusă este contestată de analiștii militari, dar prinderea Soledar ar fi probabil salutată ca o victorie după luni de eșecuri și eșecuri în războiul de 10 luni al Rusiei.

Și Institutul pentru Studierea Războiului, vorbește de o posibilă cucerire a Soledar, dar nu arată sigur că ar fi fost capturat de ruși.