Social-democrat german: Dacă Merkel oferă bani Greciei, problema ei va fi dublă
Social-democratul german, Wolfgang Nowak, consilier pe probleme economice al fostului cancelar Gerhard Schroeder, critică, într-o scrisoare deschisă adresată premierului britanic, David Cameron, jocurile șantajiste ale Guvernului Tsipras, care refuză reforma și dorește să transforme Germania într-un țap ispășitor al falimentului grecesc, și face apel la șeful Guvernului de la Londra să își asume rolul de lider în vederea reformării UE. Pe de altă parte, social-democratul german consideră că problema lui Merkel va fi una dublă, dacă oferă bani Greciei.
"Grecia a refuzat să-și schimbe comportamentul și obiceiurile. La începutul crizei, milionarii greci și-au mutat banii în băncile elvețiene și luxemburgheze, pentru a evită astfel să plătească taxe. Însă, imediat ce a devenit clar că Grecia nu poate să iasă din criză fără a adopta reforme, guvernul de la Atena a ales să formeze o coaliție a statelor îndatorate din UE, a celor care nu vor să aleagă calea reformei, o coaliție împotriva Germaniei.
Acest plan a fost însă un eșec. Așa că Grecia a început să amintească de datoriile neplătite ale Germaniei de după cel de-al Doilea Război Mondial. Când nici această tactică nu a avut sorți de izbândă, Atena a început să amenințe UE că va deveni un stat clientelar al Rusiei sau Chinei. Grecia a încercat orice modalitate de negociere și șantaj pentru a evită reformarea sistemului. În timpul negocierilor cu Troika, Guvernul nu și-a depus poziția de reforme, pe care ar fi dispus să le ia, la timp. Chiar și hainele purtate de negociatorii lui Tsipras erau o provocare: noi în costume, iar ei în jachete de piele", scrie Wolfgang Nowak în prima parte a scrisorii, citată de HotNews.ro.
În viziunea sa, "greseala guvernului Tsipras a fost că a susținut votul “NU” la referendum", pentru că "a fost o strategie care a eșuat și a înfuriat întreaga comunitate europeană".
"Ei au fost, cu alte cuvinte, foarte buni strategi. Și-au luat banii de la Bancă Centrală Europeană, au obținut suportul emoțional al francezilor și al tuturor țărilor îndatorate, care refuzau calea austerității. Referendumul a fost, de asemenea, o strategie foarte bună din partea Guvernului Tsipras. Cine în UE ar putea să se împotrivească unui referendum democratic, unei consultări a poporului? Aș putea să spun că grecii nu au făcut decât o singură greșeală. Greșeală Guvernului Tsipras a fost că a susținut votul "NU” la referendum. A fost o strategie care a eșuat și a înfuriat întreagă comunitate europeană. Așa că Varoufakis a trebuit să fie sacrificat și silit să plece călăre pe motor spre apus.
Ceea ce Grecia a reușit să facă, în încercarea să de a evită reformarea sistemului, este că acum țările îndatorate din UE vor avea un țap ispășitor. Franța și Italia vor, de asemenea, să arunce vina asupra cuiva pentru austeritate. Cine ar putea să fie țapul ispășitor? Germania, desigur. Pușculiță germană trebuie să plătească pentru refuzul lor de a adopta reformele necesare. Însă, deși germanii sunt furioși pe greci, ei sunt, de asemenea, emoționați de imaginile celor care nu mai pot să-și permită medicamente și hrană", mai precizează Wolfgang Nowak.
Social-democratul german consideră că "adevărata cădere a euro va apărea dacă Grecia câștigă negocierile cu Troika și păstrează moneda unică".
"Care este răspunsul la această problemă? Oamenii spun că dacă Grecia părăsește zonă euro, atunci asta va fi o lovitură grea pentru monedă unică. Dar adevărată cădere a euro va apărea dacă Grecia câștiga negocierile cu Troika și păstrează monedă unică. Euro își va pierde credibilitatea. Nimeni nu va mai crede că euro este o monedă care se bazează pe reguli, în timp ce Grecia refuză să le respecte și totuși câștiga negocierile. Europa are nevoie de simțul realității cultivat de Germania, Austria și Olanda. Este nevoie de ordine în UE. David Cameron a avut dreptate în legătură cu Juncker.
Este momentul să realizăm că Grecia nu are nici structură și nici bunăvoință pentru a face parte din zonă euro. Actuala criză trebuie să fie rezolvată cu o soluție pe termen lung, nu cu ezitarea de la un dezastru la altul. Rolul UE nu se rezumă la împrumutatul banilor de la Germania. Este nevoie că UE să se reformeze. Așa că rog Guvernul Marii Britanii să-și asume rolul de lider în această problemă, nu să se izoleze", mai spune social-democratul german.
Pe de altă parte, Wolfgang Nowak evidențiază faptul că "sondajele de opinie din cel mai popular ziar german, Bild, arată că scepticismul germanilor legat de salvarea Greciei este 80%", de aceea, punctează Nowak, "problema lui Merkel este una dublă" în cazul salvării Greciei.
"Germanii sunt de partea voastră. Sondajele de opinie din cel mai popular ziar german, Bild, arată că scepticismul germanilor legat de salvarea Greciei este 80%. În Germania se creează un sentiment politic și academic legat de nevoia de a construi o nouă Uniune Europeană. Temeliile acesteia vor fi puse prin forțarea Grexit-ului și sprijinirea Greciei în introducerea drahmei.
Problemă lui Merkel este una dublă. Dacă oferă bani Greciei, ea va pierde consimțământul poporului german. Dar dacă nu oferă Greciei fondurile cerute de guvernul lui Tsipras, atunci Franța, Jucker și toate statele UE vor spune că austeritatea germană a ucis Grecia. Realitatea este că Merkel are o politică mult mai similară lui David Cameron decât crede publicul. Ea nu este naiv îndrăgostită de UE. Merkel crede, mai degrabă, că asta este șansa ei de a creă o Europa puternică și stabilă, o Europa care nu poate să se nască decât în urmă reformei", mai spune Wolfgang Nowak.
Este un moment de încercare. Căci dacă oferim suport financiar Greciei, care refuză să se reformeze, de ce nu ar cere bani și Franța și Italia? Negociem într-un joc periculos căruia trebuie să-i punem capăt acum. Sunt prea multe țări care nu se gândesc la nimic altceva decât la propriile buzunare goale. Marea Britanie poate ajută Germania. Este o oportunitate reală pentru Cameron. El ar putea să devină o voce puternică pentru modelarea unei noi Europe. Cameron a câștigat alegerile, iar acum poate să demonstreze că Marea Britanie nu conduce valurile din Europa, ci, mai degrabă, le calmează. Între Berlin și Londra există o poziție similară. Franța este mult prea slabă pentru a refuză Germania și Marea Britanie, așa că ni se va alătura. Acesta e momentul Europei. Acesta e momentul Mării Britanii”, încheie social-democratul german.