MENIU

Situație îngrijorătoare în Ucraina. Posibilă înțelegere între Moscova și Coreea de Nord. Pyongyangul ar putea trimite trupe în război

Situație îngrijorătoare în Ucraina. Posibilă înțelegere între Moscova și Coreea de Nord. Foto/Arhivă

SUA transmite că situația în care Coreea de Nord ar trimite trupe în Ucraina pentru a ajuta Rusia reprezintă o „evoluție periculoasă și extrem de îngrijorătoare”. Coreea de Sud și Marea Britanie au ridicat problema prețului imens pe care Moscova ar trebui să-l plătească Pyongyangului, în eventualitatea în care nord-coreenii ar sări în ajutorul rușilor, conform unei agenții de presă internaționale. 

„Ne consultăm cu aliaţii şi partenerii noştri cu privire la implicaţiile unei astfel de mişcări dramatice”, a declarat ambasadorul adjunct al SUA la ONU, Robert Wood, în faţa celor 15 membri ai Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite. Rusia a invadat Ucraina vecină în februarie 2022.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Coreea de Nord că se pregăteşte să trimită 10 000 de soldaţi în Rusia. Ambasadorul Ucrainei la ONU, Sergiy Kyslytsya, a declarat luni în Consiliul de Securitate: „Aceste trupe sunt aşteptate să fie gata de război împotriva Ucrainei până la 1 noiembrie”.

Agenţia de spionaj a Coreei de Sud a declarat săptămâna trecută că Coreea de Nord a trimis 1 500 de soldaţi ai forţelor speciale în Orientul Îndepărtat al Rusiei pentru a se antrena şi a se aclimatiza la baze militare şi că este probabil ca aceştia să fie desfăşuraţi pentru luptă în Ucraina.

„Dacă este adevărat, acest lucru marchează o evoluţie periculoasă şi extrem de îngrijorătoare şi o aprofundare evidentă a relaţiei militare dintre RPDC şi Rusia”, a declarat Wood despre rapoarte, folosind numele formal al Coreei de Nord - Republica Populară Democrată Coreeană. Kremlinul a refuzat luni să răspundă direct la întrebarea dacă trupele nord-coreene vor lupta în Ucraina, dar purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov a declarat că cooperarea Moscovei cu Pyongyangul nu este îndreptată împotriva ţărilor terţe.

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vassily Nebenzia, a acuzat ţările occidentale că sunt „distrase de vehicularea unor sperietori cu bau-bau iranieni, chinezi şi coreeni, fiecare dintre acestea fiind mai absurdă decât cea precedentă”. Ambasadorul britanic la ONU, Barbara Woodward, a declarat că este „foarte probabil” ca Coreea de Nord să trimită trupe.

„Se pare că, cu cât (preşedintelui rus Vladimir) Putin îi este mai greu să recruteze ruşi pentru a fi carne de tun, cu atât este mai dispus să se bazeze pe RPDC în războiul său ilegal”, a spus ea. „Putem fi siguri că liderii RPDC vor cere în schimb un preţ ridicat din partea Rusiei”, a spus oficialul.

Mai multe articole despre:
ucraina moscova coreea de nord pynongyang trupe razboi