Decizie de ultimă oră la Chișinău: Sintagma „limba moldovenească” va fi înlocuită cu „limba română” în Constituţia Republicii Moldova
Sintagma „limba moldovenească” urmează să fie înlocuită cu „limba română” în Constituţia Republicii Moldova, potrivit unui proiect de lege pregătit pentru Parlamentul de la Chișinău.
Deputaţi ai Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), partid fondat de președinta Maia Sandu, au înregistrat în parlament un proiect de lege ce prevede ca în textele legilor Republicii Moldova, inclusiv în Constituţie, sintagma „limba moldovenească” să fie substituită cu „limba română”, anunță agenția de de presă de stat din Republica Moldova - Moldpres.
Potrivit documentului, care urmează a fi examinat în comisiile parlamentare, cuvintele „limba de stat”, „limba oficială” și „limba maternă”, la orice formă gramaticală, în cazul în care se are în vedere limba de stat a Republicii Moldova, se substituie cu cuvintele „limba română” la forma gramaticală corespunzătoare.
De asemenea, se va constata desuetudinea textului „funcționând pe baza grafiei latine” din articolul 13 alineatul (1) din Constituţia Republicii Moldova, mai notează Moldpres.
„Prezenta inițiativă legislativă nu constituie o iniţiativă ordinară de modificare a Constituției, ci una tehnică, care rezultă din obligativitatea executării și/sau implementării actelor Curţii Constituționale”, se mai arată în document.
Proiectul de lege are drept scop să corecteze o „nedreptate istorică” și va implementa decizia din 2013 a Curţii Constituţionale, pri ncare Declaraţia de Independenţă prevalează asupra Constituţiei, iar noţiunea de limbă română, care se regăseşte în textul Declaraţiei de Independenţă, trebuie transpusă în Constituţie. În Declaraţia de Independenţă, limba de stat este cea română.
În proiect este prevăzut că Agenţia Resurse Informaţionale Juridice va asigura în sistemul informaţional „Registrul de stat al actelor juridice” operarea modificărilor referitoare la limba de stat în toată legislaţia Republicii Moldova, inclusiv în Constituţia Republicii Moldova.
De asemenea, în Codul muncii şi în Hotărârea Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare şi la zilele de odihnă în Republica Moldova, sintagma „limba noastră” urmează a fi înlocuită cu „limba română”.
"Limba română ca limbă de stat" şi "reintroducerea alfabetului latin" sunt primele incluse în enumerarea din Declaraţia de Independenţă a "elementelor de identificare" ale statului, rezultând, în mod evident, că aceste elemente au fost considerate esenţiale în definirea identităţii constituţionale a noului stat şi a populaţiei acestuia, fiind puse alături, de exemplu, de drapelul, stema şi denumirea oficială a statului, având un rol cheie în sistemul valoric creat prin proclamarea independenţei Republicii Moldova", se menţionează în nota informativă a proiectulului, potrivit agerpres.ro.