MENIU

Sergio Mattarella, judecător al Curții Constituționale, candidatul PD la preşedinţia Italiei

Sergio Mattarella

În Italia a început procedura de alegere a preşedintelui ţării. Sergio Mattarella, judecător al Curţii Constituţionale, este propunerea făcută de partidul de guvernământ pentru funcţia de şef al statului.

Democraţii lui Matteo Renzi au votat în unanimitate candidatura lui Mattarella înaintată chiar de premier. Solidaritatea membrilor PD a surprins chiar şi opinia publică, în condiţiile în care mulţi analişti se aşteptau ca tânărul şef al cabinetului de miniştri să fie sabotat de propriii colegi.

Preşedintele este ales de un comitet format din 1.009 electori, adică toţi membrii celor două camere ale Parlamentului plus reprezentanţi regionali. Pentru alegerea şefului statului sunt necesare două treimi din voturi.

Procedura se poate repeta de trei ori, iar dacă numărul nu este întrunit, atunci se acceptă majoritatea simplă. Sergio Mattarella are 73 de ani, a fost minitru în diversele cabinete de la Roma şi de şapte ori parlamentar.

Mandatul de preşedinte în Italia durează şapte ani, iar prerogativele vizează în principal supravegherea activităţii Guvernului şi păstrarea unui echilibru în viaţa politică.