MENIU

Serbia avertizează că situația din Kosovo a ajuns „în pragul conflictului armat”

Soldați sârbi în zona de graniță spre Kosovo (2021 - Profimedia)

Guvernul sârb a avertizat luni asupra riscului unei noi escaladări a tensiunilor legate de situaţia minorităţii sârbe din nordul Kosovo, premierul Ana Brnabici considerând s-a ajuns deja „în pragul conflictului armat”.

„Mă tem de o escaladare. Noi vom face totul pentru a menţine pacea şi stabilitatea, dar, din nefericire, nu văd să existe vreo stabilitate pentru sârbii din Kosovo”, a spus şefa guvernului de la Belgrad într-un interviu acordat televiziunii publice sârbe RTS, citată de EFE, potrivit Agerpres.

 

Ea a acuzat UE şi SUA că ignoră încălcările sistematice ale drepturilor minorităţii sârbe în Kosovo, încălcări care potrivit Belgradului au dus la protestele şi baricadele cu care sârbii kosovari blochează în prezent şoselele în nordul Kosovo.

 

Sârbii kosovari blochează de mai mult de o săptămână şoselele din nordul Kosovo, în semn de protest faţă de ceea ce consideră a fi discriminarea tot mai puternică din partea autorităţilor de la Pristina faţă de minoritatea sârbo-kosovară în această provincie care şi-a proclamat independenţa în 2008.

 

Circa o sută de protestatari sârbi simpatizanţi ai extremei drepte s-au confruntat duminică cu poliţia sârbă la un post de frontieră cu Kosovo pe care au încercat să-l forţeze, în timp ce de partea cealaltă a frontierei trupele KFOR au amplasat bariere de sârmă ghimpată.

„Sunt profund dezamăgită de modul în care Washingtonul şi Bruxellesul înţeleg democraţia şi drepturile omului”, a mai declart luni şefa guvernului de la Belgrad.

 

Serbia lansează acuzații în serie împotriva Occidentului

 

În timp ce instituţiile UE se mulţumesc „să privească în linişte”, toate serviciile de securitate din Serbia consideră că situaţia în Kosovo a ajuns „în pragul conflictului armat”, a avertizat  Brnabici.

Premierul sârb a reproşat de asemenea misiunii NATO în Kosovo (KFOR) că nu a împiedicat „epurarea etnică” în 312 localităţi kosovare care în timpul scurs din anul 1999 au rămas fără populaţie sârbă.

Comentariile sale vin după ce generalul italian Angelo Michele Ristuccia, şeful forţelor KFOR, a dat recent asigurări că trupele sale sunt capabile să asigure securitatea în Kosovo.

 

Afirmațiile sale au venit ca o replică față de declarații făcute săptămâna trecută de președintele sârb Aleksandar Vucic care a anunțat că Belgradul va cere permisiunea să desfășoare trupe în Kosovo.

Mai multe articole despre:
serbia kosovo razboi granita