MENIU

Semnale că Rusia a vrut să provoace un stat NATO. Misterul dronei care a traversat, în primăvară, trei țări aliate, inclusiv România

Semnale că Rusia a vrut să provoace un stat NATO

Un incident provocator pentru o țară NATO, de la începutul războiului în Ucraina, a mai avut loc în primăvara acestui an când o dronă lansată din Ucraina a traversat trei țări NATO, între care și România, prăbușindu-se în Croația unde a provocat doar daune materiale. 

Oficialii croați au reclamat atunci un eșec al sistemului de apărare al NATO. Înainte de a se prăbuși la Zagreb, drona a traversat Ungaria și România.

„Este evident că reacția nu a fost bună, nici estimarea nivelului de pericol, nici comunicarea cu alte țări într-un mod prompt și rapid (...) Acesta este un incident care nu trebuie repetat”, a declarat atunci premierul croat Andrej Plenkovic.

Drona s-a prăbușit într-un parc situat la șase kilometri de centrul Zagrebului, lângă un campus universitar care găzduiește 4.500 de studenți și la aproximativ 200 de metri de o zonă rezidențială, fără a provoca victime. Patruzeci de mașini parcate au fost avariate.

Potrivit premierului croat, a fost vorba de o dronă de recunoaștere de fabricație sovietică, folosită în anii 1970 și 1980. „Nu știm cui a aparținut... părțile rusă și ucraineană susțin că nu este a lor”, a spus el, adăugând că elementele care vor fi descoperite în timpul anchetei ar putea oferi acest răspuns, notează hotnews.ro.

Mai multe articole despre:
semne rusia incidente nato