MENIU

ONU, avertisment de ultimă oră: "Phenian și Seul trebuie să oprească escaladarea tensiunilor"

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a cerut, vineri, celor două Corei să oprească escaladarea tensiunilor, la o zi după schimburile de focuri de artilerie de-a lungul frontierei lor puternic militarizate, relatează AFP.

Ban Ki-moon "cere părților să se abțină de la orice nouă măsură care ar putea amplifica tensiunile", a declarat purtătoarea sa de cuvânt, Eri Kaneko.

Fost ministru de externe ale Coreii de Sud între 2004 și 2006, Ban Ki-moon s-a declarat "profund îngrijorat" de situație și a făcut apel la dialog între Seul și Phenian.

Armata SUA, reacție de ultimă oră pe fondul ameninţărilor Coreei de Nord

 

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a ordonat, vineri, trupelor sale să fie pregătite de luptă la frontieră. În consecință, Seulul și-a plasat armata în stare de alertă maximă. Kim Jong-un a dat, de asemenea, un ultimatum Seulului, cerându-i să nu mai difuzeze la volum maxim mesaje de propagandă la frontieră, prin intermediul unor difuzoare.

Seulul acuză Phenianul că a provocat schimbul de focuri, de joi, lansând mai multe obuze în direcția unui difuzor de-al său de la frontieră. Seulul a ripostat trăgând obuze de artilerie de 155 mm.

Coreea de Sud a reluat războiul de propagandă, după un atac cu mină antipersonal, la începutul lunii, în care doi soldați sud-coreeni au fost mutilați, atac pe care l-a atribuit Phenianului.

Pe de altă parte, Coreea de Nord a cerut, în această săptămână, Consiliului de Securitate al ONU să organizeze o reuniune de urgență pentru a discuta despre exercițiile militare comune dintre SUA și Coreea de Sud, pentru care sunt mobilizați mii de soldați.