MENIU

Secretarul general al NATO, primele declaraţii după pacea încheiată între Kiev şi separiştii proruşi

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat, la finele summitului din Ţara Galilor, că Alianţa Nord-Atlantică a hotărât "noi acţiuni în materie de investiţii în apărare", respectiv "creşterea bugetului de apărare în următoarele decenii", astfel încât 2 procente din PIB să fie direcţionate către apărare.   

"În ultimele 24 de ore, am luat decizii istorice. Am adoptat un plan de acţiune, ne-am îmbunătăţit cooperarea cu partenerii. Când vine vorba de siguranţă, obţii lucrurile pentru care plăteşti. Aceste lucruri nu sunt ieftine. În ultimul sfert de secol, am muncit din greu pentru a îndeplini această viziune, dar, acum, această viziune este în pericol (...) Alianţa a hotărât noi acţiuni, în materie de investiţii în apărare. Am hotărât să creştem bugetul de apărare, în următoarele decenii. Ne vom direcţiona bugetele de apărare, într-un mod cât mai eficient. Vom încerca să mergem către dorinţa NATO de a cheltui 2% din PIB, pentru apărare, şi să îndeplinim priorităţile NATO. Ne vom analiza progresul în fiecare an, iar acest lucru va ramâne pe agenda următoarelor summituri NATO", a declarat secretarul general al NATO.

Totodată, Rasmussen a subliniat cât de importantă este siguranţa ţărilor NATO şi a precizat, în acest context, că decizia adoptată, astăzi, va asigura o împărţire a responsabilităţilor mult mai corectă. 

"Ne aşteaptă multă muncă în viitor, dar direcţia e clară, iar siguranţa ţărilor noastre şi a cetăţenilor noştri e mult prea importantă pentru ca noi să mergem pe scurtături sau să tăiem cheltuieli. Decizia de astăzi va întări legăturile între ţărilem membre şi va asigura o împărţire a responsabilităţilor mult mai corectă", a mai declarat Anders Fogh Rasmussen.

Mai multe articole despre:
Ucraina NATO Anders Fogh Rasmussen buget aparare