MENIU

Se scufundă "cea mai sacră dintre toate insulele” Greciei, locul de naștere al lui Apollo

Insula grecească Delos, numită cândva „cea mai sacră dintre toate insulele”, se scufundă. Potrivit cercetătorilor, bucata minusculă de pământ stâncos va fi sub apă în doar câteva decenii.

„Delos este condamnată să dispară în aproximativ 50 de ani”, a declarat Veronique Chankowski , șefa  Școlii Franceze de Arheologie din Atena (EFA), pentru Agence France-Presse (AFP).

Situată în apropiere de  Mykonos, în  Marea Egee , insula de 1,3 mile pătrate a fost locuită de oameni încă din mileniul al treilea î.Hr. Mai târziu a devenit cunoscută ca un loc important în mitologia greacă: locul de naștere al lui Apollo, zeul soarelui și al surorii sale geamăne, Artemis, zeița lunii.

În zilele noastre, creșterea nivelului mării ca urmare a schimbărilor climatice pun în pericol situl antic.  Potrivit AFP, nivelul mării a crescut cu aproape 20 de metri în unele părți din Delos doar în ultimul deceniu. În același timp, insula „se scufundă progresiv” din cauza „mișcărilor plăcilor tectonice din regiune”, scrie Newsweek, citat de constantaveche.ro.

Mai multe articole despre:
insula se scufunda grecia apollo