Scriitorul și jurnalistul american Chris Hedges: Democraţia SUA nu mai este decât o faţadă
Chris Hedges, scriitor şi jurnalist american – a lucrat printre altele la New York Times – laureat al prestigiosului premiu Pulitzer, a petrecut ani de zile pe diverse fronturi pe post de corespondent de război. Mai întâi în America latină, apoi în Orientul Mijlociu şi, în fine, în Balcani. Venit la Paris ca să-şi lanseze ultima carte, Chris Hedges a acordat un lung interviu ziarului Le Monde în care critică politica americană din ultimii 15 ani, notează RFI Romania.
Chris Hedges critică dur războiul contra terorismului, lansat de SUA după atentatele din 11 septembrie 2001. «Acest război a fost o eroare catastrofală, cea mai proastă decizie strategică din istoria SUA», răspunde scriitorul şi jurnalistul american. El reaminteşte că «acest război a fost lansat pe baza unor motive greşite şi anume că talibanii afgani erau inamicii noştri iar Saddam Hussein dispunea de arme de distrugere în masă. Ori, talibanii nu aveau nimic de a face cu 11 septembrie şi nici Saddam Hussein. Rezultatul este că obiectivele noastre au fost inversate iar azi ne regăsim într-o alianţă strategică cu Iranul, Hezbollahul sau regimul lui al-Assad pentru a combate gruparea stat islamic. Organizaţie care ea însăşi a rezultat din statul falit pe care l-am creat în Irak. Irakul dinainte nu va mai exista niciodată, el a fost divizat în zone kurde, şiite şi sunite plus multe zone gri ocupate azi de mişcări teroriste precum statul islamic».
«SUA au crezut că-şi pot impune proiectul cu forţa. Ce nebunie! Ideea că o prezenţă prelungită în Orientul Apropiat şi Mijlociu va aranja lucrurile este greşită. Cu cât vom ocupa zona, cu atât vom legitima grupurile jihadiste şi cu atât vom alimenta mai mult dezintegrarea la care asistăm azi în Libia dar care atinge şi Turcia şi Pakistanul. Când începem să recurgem la violenţă, deschidem cutia Pandorei. Statul islamic şi al-Qaida sunt în mare parte rezultatul politicilor duse de americani şi de aliaţii lor, Arabia saudită şi Qatar. Au inundat Siria cu arme în ideea de a-l răsturna pe al-Assad. Au reuşit însă doar să provoace actualul haos la care asistăm. America nu înţelege că violenţa ei are un efect de boomerang cu atentate pe străzile Parisului sau Bruxelles-lui».
Întrebat despre efectele interne ale acestui război contra terorismului – Patriot Act, tortura, supravegherea, şamd – Chris Hedges e foarte tranşant. «Puterea statului a fost extinsă. 11 septembrie a fost instrumentalizat pentru a eradica sau restrânge majoritatea drepturilor noastre constituţionale. Libertăţile noastre civice de bază au fost atacate, chiar şi posibilitatea presei de a ancheta. Toţi cei care sunt susceptibili să comunice informaţii presei sunt puşi automat sub supraveghere. E şi motivul pentru care Edward Snowden a fost nevoit să plece din ţară. Capacitatea presei de a ancheta despre funcţionarea internă a puterii fiind redusă, singurii care mai au puterea s-o facă sunt hackerii».
Jurnalistul-scriitor trece apoi în revistă temerile sale vizavi de Donald Trump : «E un tip care va împinge totul la maximum: atât privilegiile economice ale miliardarilor cât şi derivele statului poliţienesc. E fascinat de Rusia lui Putin şi de dorinţa de dominare a acestuia. Ca un bun demagog populist ce este, Trump a ştiut să deturneze în favoarea sa, nemulţumirea contra elitelor a celor declasaţi economic».
În finalul interviului acordat ziarului Le Monde, Chris Hedges analizează fundamentele care stau la baza violenţei americanilor : «Faptul că americanii nu şi-au privit în ochi niciodată demonii genocidului – contra indienilor şi a sclavilor. Cultura americană este una foarte violentă. Cu cât societatea se dezintegrează, cu atât asistăm la tot mai multe mitralieri în masă. Este simptomatic pentru o ţară în declin. Avem o elită guvernantă care este coruptă şi care şi-a uitat misiunea. Democraţia noastră nu mai este decât o faţadă».