MENIU

Asalt antitero la Paris: doi suspecți morți, o femeie s-a detonat. Teroriștii pregăteau un nou atac

Mai multe focuri de armă și explozii s-au auzit, miercuri dimineaţă, pe străzile din nordul Parisului, în suburbia Saint Denis. Zeci de polițiști și militari au fost implicați într-un asalt asupra unor apartamente din două imobile, asalt care a durat în jur de șapte ore. Presupusul organizator al atentatelor de vineri seara, de la Paris, Abdelhamid Abaaoud, ar fi fost ţinta asaltului. Primele informații arată că doi suspecți au murit. 

UPDATE 12.45. Asaltul forțelor de securitate în suburbia Saint-Denis s-a terminat. Zeci de polițiști și militari se mai află în zonă pentru a supraveghea imobilele. Mai multe persoane au fost evacuate, școlile din zonă au fost închise, iar liniile de transport în comun, blocate. 

Potrivit informațiilor vehiculate de presa franceză, doi suspecți au murit. O femeie kamikaze și-a detonat centura cu explozibili, în vreme ce un alt presupus terorist a fost împușcat.

Cel puțin șapte persoane au fost arestate.

UPDATE 12.00. Operațiunea nu a luat sfârșit încă în suburbia din nordul Parisului, deși este neclar încă câți suspecți s-ar  mai afla în apartamentele luate cu asalt de forțele de securitate franceze.

Surse oficiale franceze au precizat că celula teroristă vizată de intervenția forțelor de securitate ar fi pregătit un nou atac în Paris, în cartierul de birouri La Defence. 

UPDATE 11.00. Un suspect ar fi încă baricadat într-un apartament asediat de forțele de securitare.

Poliția franceză a precizat că un câine polițist a fost împușcat în timpul asaltului.  

Bfmtv spune că cinci polițiști ar fi fost răniți. 

UPDATE 10.25. Operațiunea nu s-a încheiat. Procuratura a anunțat că doi suspecți au murit, inclusiv femeia kamikaze, care a detonat centura cu explozibili pe care o purta.

Informațiile oficiale mai spun că cinci persoane au fost reținute. Patru bărbați și o femeie. 

UPDATE 9.55. Informațiile privind numărul suspecților morți în atac sunt contradictorii. Surse din poliție spun acum că doi presupuși teroriști au murit. Printre aceștia se află și femeia kamikaze. Este de asemenea neclar dacă Abdelhamid Abaaoud, presupusul strateg al atacurilor de la Paris, se afla în apartamentul luat cu asalt. 

Ultimele informații despre acesta sugerau că s-ar afla în Siria.  

UPDATE 9.30. Ce se știe până acum:

- împușcături și explozii s-au auzit în Saint-Denis, o suburbie din nordul Parisului

- potrivit primelor informații, țintele asaltului poliției sunt Abdelhamid Abaaoud, presupusul strateg al atacurilor de la Paris și Salah Abdeslam, un alt suspect

- trei suspecți teroriști au murit. printre aceștia s-ar afla o femeie care s-a aruncat în aer

- trei suspecți au fost arestați

- schimburile de focuri au început în jurul orei locale 4.30. Cel puțin șapte explozii s-au auzit

- trei polițiști au fost răniți 

UPDATE, ora 9:00. Potrivit Le Figaro, o femeie kamikaze s-a aruncat în aer.


UPDATE, ora 8:50. Mai mulţi suspecţi au fost reţinuţi într-o clădire din suburbia Saint Denis, potrivit primarului Didier Paillard. Forţele de ordine au încercuit zona. Transportul în comun a fost suspendat. De altfel, şcolile şi liceele au fost închise.

Un schimb de focuri a avut loc, miercuri dimineaţă, la Saint Denis, în nordul Parisului, în cursul unei intervenții a poliției antiteroriste, la cinci zile după atentatele sângeroase din capitala Franței.

Subdirecția antiteroristă a poliției judiciare franceze a intervenit, asistată de forțele polițienești de intervenție din cadrul Raid, potrivit unei surse apropiate anchetei, citate de agerpres.ro.

Schimbul de focuri a fost confirmat de o altă sursă apropiată anchetei, care nu a putut preciza dacă a fost vorba despre o intervenție pentru a găsi unul sau mai mulți fugari ai atentatelor.

 

Potrivit presei franceze, presupusul organizator al atentatelor de vineri seara, de la Paris, Abdelhamid Abaaoud, ar fi ţinta operaţiunii din cursul dimineţii de miercuri. Informaţia a fost confirmată de surse din poliţie citate de jurnaliştii francezi.