Schimbările climatice şi terorismul, în atenţia liderilor mondiali aflaţi la summitul G7
După ce au examinat, în ziua precedentă, probleme majore precum criza din Ucraina, situaţia din Grecia şi relaţia cu Rusia, în a doua zi a summitului G7, liderii celor mai puternice naţiuni ale lumii se axează pe schimbările climatice şi organizaţiile teroriste. Agenda discuţiilor include şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. În ciuda problemelor spinoase de pe agendă, liderii G7 şi-au făcut timp şi pentru relaxare.
Lumea politică e cu ochii aţintiţi pe palatul Elmau de la poalele Alpilor Bavarezi, unde s-au adunat "puternicii" lumii! Discuţiile din a doua şi ultima zi de summit se concentrează pe schimbările climatice şi problema terorismului internaţional. Merkel vrea ca liderii G7 să ajungă la un acord privind limitarea efectelor încălzirii globale. La finalul reuniunii, vor fi dezbătute subiecte precum Statul Islamic şi gruparea Boko Haram.
Deşi se discută probleme cât se poate de grave, atmosfera de la palatul Elmau este una festivă. În prima zi a summitului, vremea frumoasă le-a permis mai-marilor lumii să discute în tihnă chiar în mijlocul naturii. Partenerii de viaţă ai liderilor mondiali şi-au adus şi ei contribuţia la succesul reuniunii. Soţul Angelei Merkel a profitat de peisajul pitoresc pentru a le scoate la o plimbare cu trăsura pe soţiile premierilor Marii Britanii şi Japoniei.
Prima zi de summit s-a încheiat cu un concert şi o cină de lucru, la care liderii au examinat, cu precădere, criza din Ucraina. Reacţia în faţa agresiunii ruse pare a fi unanimă: Bruxellesul, Berlinul şi Washingtonul împărtăşesc aceeaşi poziţie - sancţiunile impuse nu vor fi ridicate dacă Rusia nu respectă suveranitatea ţării vecine!
Preşedintele SUA, Barack Obama a dat un semnal clar privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană: "Ne dorim foarte mult ca Marea Britanie să rămână parte a Uniunii Europene, pentru că suntem de păreree că influenţa sa este una pozitivă nu doar pentru Europa, dar şi pentru întreaga lume".
La rândul ei, Marea Britanie a anunţat, prin vocea ministrului său de Externe, Philip Hammond, că ia serios în considerare posibilitatea instalării de rachete nucleare americane pe teritoriul său, pentru prima oară de la sfârşitul Războiului Rece.
Grupul G7 este format din ţările dezvoltate cu cea mai mare avuţie naţionale. Rusia a fost exclusă din acest club select din cauza anexării peninsulei Crimeea, iar China nu este considerată a fi o ţară dezvoltată.