MENIU

Scene de coșmar lângă Hollywood. O tornadă ca în filme a făcut prăpăd - FOTO + VIDEO

Scene de coșmar, desprinse parcă dintr-un film despre cataclisme meteo, la doar câțiva kilometri de cetatea filmului, Hollywood. O tornadă a traversat un oraș, a smuls acoperișuri şi a avariat autoturisme.

Această masă de vânt, specifică câmpiilor din centrul ţării, a parcurs Montebello, o localitate situată la doar 20 de kilometri de Los Angeles și Hollywood.

 

”Tornada a smuls acoperişul clădirii. Toate geamurile maşinilor au fost sparte. Maşini au fost distuse, era un haos”, a transmis un post de radio local, relatează AFP, potrivit news.ro.

 

Înregistrări video surprind fragmente de acoperiş învârtindu-se deasupra unor clădiri industriale în acest oraş cu peste 60.000 de locuitori.

 

Imagini aeriene surprind amploarea pagubelor - găuri în acoperişuri, canalizări contorsionate şi sparte şi maşini împinse în afara locului în care erau parcate.

 

Serviciul Meteorologic Naţional american (NWS) a anunţat că ancheta cu privire la acest eveniment, o ”tornadă slabă”, şi cu privire la altă tornadă care a avut loc la aproape 150 de kilometri vest.

Această din urmă tornadă ”a avariat aproximativ 25 de case mobile (rulote)”, a precizat MWS.

Estimări preliminare ale agenţiei arată că cele două tornade aveau rafale de vânt de până la 140 de kilometri pe oră.

 

Vestul Statelor Unite a înregistrat în ultimele săptămâni ninsori şi precipitaţii-record.

 

Furtunile recente din Califiornia sunt alimentate, la fel ca majoritatea celorlalte furtuni din acest sezon, de un ”râu atmosferic” - un culoare uriaş de ploaie care transportă vapori de apă înmagazinaţi la tropice, adesea în zona Hawaii.

 

Autorităţile de gestionarea apei din California estimează că în pofida faptului că rezervoarele statului sunt mai pline decât au fost de mulţi ani, situaţia s-ar putea schimba rapid în rău, dacă iarna vitoare este la fel de secetoasă ca cea din 2022.

 

Este dificil să se stabilească o legătură directă între aceste furtuni şi modificările climatice, însă oameni de ştiinţă explică cu regularitate că încălzirea globală creşte frecvenţa şi intensitatea fenomenelor meteorologice extreme.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Mai multe articole despre:
tornada vreme arma meteo sua hollywood los angeles