Scenariu exploziv despre atentatele de la Moscova. Ofițerii FSB se aflau în sala unde a avut loc masacrul - FOTO/VIDEO
În timp ce oficialii de la Kremlin insistă pe scenariul că masacrul de la Moscova, soldat cu peste 130 de morți, ar avea legături indirecte cu Ucraina, în presă a apărut și un contra-scenariu, care sugerează că FSB fie n-a fost străin, fie n-a acționat eficient. Teoria se bazează pe o serie de filmări din mall-ul în care a avut loc atacul sângers. În context, analiștii amintesc de un alt episod extrem de controversat, cel al blocurilor aruncate în aer în 1999, tot la Moscova. Sute de oameni au murit atunci și unii experți cred că atacurile ar fi fost regizate de FSB si Vladimir Putin, proaspăt numit premier, pentru a justifica un război în Cecenia.
Jurnaliștii NEXTA au analizat filmările din sala de concerte "Crocus City Hall" din Moscova. Aceștia susțin că printre spectatori s-au aflat agenți ai serviciului secret FSB, care s-ar remarca prin faptul că sunt îmbrăcați similar, în bluză de trening albastră și blugi.
„Dacă vă uitați la ei, veți observa câteva acțiuni atipice din partea lor pentru astfel de situații”, notează agenția.
Sunt clar vizibili la ieșire, dar, dacă vă uitați cu atenție, "bărbații în albastru" pot fi zăriți și în alte părți ale sălii.
Un alt element, observat în filmare, este că exact bărbații "în albastru" nu intră în panică și nu fug în momentul declanțării infernului. Unul dintre ei împinge înapoi pe culoarul dintre scaune o femeie care voia să fugă spre locul unde se trăgea.
Un alt moment asupra căruia jurnaliștii de la NEXTA atrag atenția este cel în care o voce masculină, atribuită unui presupus "ofițer FSB", sugerează să se închidă ușile. Ulterior, acest lucru va duce la faptul că multe persoane nu vor putea ieși și vor muri.
Peste 130 de oameni au fost uciși în atacul comis vineri seara la sala de concerte Crocus City Hall de la periferia Moscovei. O ramură a grupării teroriste Statul Islamic (SI) a revendicat atacul în mai multe mesaje și 4 atacatori au fost arestați și deferinți justiției.
În paralel, presa a readus în atenția un episod controversat din perioada în care Vladimir Putin a preluat puterea de la Boris Elțîn.
În septembrie 1999, la scurt timp după ce Putin a fost pus în fruntea guvernului, avansat din postura de director al FSB, mai multe blocuri au fost aruncate în aer la Moscova. Peste 200 de oameni au murit, iar Rusia a acuzat teroriștii ceceni pentru atac, pornind al doilea război din Cecenia. Pe de altă parte, nimeni nu a lămurit faptul că 3 ofițeri FSB au fost reținuți când plasau saci suspecți în subsolul altui bloc. Oficial, ar fi fost un exercițiu, însă teoria că serviciile ruse ar fi înscenat atentatele a fost deseori vehiculată.