MENIU

Scandal major de corupție izbucnit pe scena politică din Germania

Un ONG de mediu a făcut publică scrisoarea prin care ministrul Finanțelor, social-democratul Olaf Scholz, i-ar fi trimis-o omologului său american din administrația Trump pentru a-i cere să renunțe la piedicile puse proiectului de gazoduct rusesc Nord Stream 2.

Un scandal major de corupție a izbucnit pe scena politică din Germania, după ce un ONG de mediu a făcut publică scrisoarea prin care ministrul Finanțelor, social-democratul Olaf Scholz, i-ar fi trimis-o omologului său american din administrația Trump pentru a-i cere să renunțe la piedicile puse proiectului de gazoduct rusesc Nord Stream 2.

În scrisoarea trimisă secretarului Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin, ministrul german Olaf Sholz cerea SUA să permită construcția Nord Stream 2 fără sancțiuni pentru companiile implicate. În schimb, Germania se obliga să investească un miliard de euro în terminalele prin care să importe gaze naturale lichefiate (LNG) din SUA, transmit publicațiile germane Stern, Die Zeit și NTV.

Scrisoarea datează din luna august 2020, când administrația SUA și guvernul federal german erau în relații extrem de reci din cauza afacerii Nord Stream 2, dar și a politicilor lui Donald Trump.

Documentul a fost făcut public de ONG-ul de mediu Deutsche Umwelthilfe (DUH).

Gazoductul Nord Stream 2 este construit de Gazprom și vizează transportul de gaze naturale din Rusia în Germania, cu ocolirea Ucrainei. SUA, majoritatea statelor est-europene, dar și Franța se opun gazoductui fie din motive comerciale, fie geopolitice, arătând că acest proiect crește și mai mult dependența Europei de Rusia. În plus, Nord Stream 2 scoate complet Ucraina de pe traseul gazelor rusești și o lasă fără o sursă importantă de venit din tranzitul gazelor.

România a participat activ la întârzierea gazoductului în 2019, când a promovat ca în timpul președinției rotative a Consiliului UE o decizie ce a îngreunat avizarea în UE a lucrărilor la proiect.

Scandalul din Germania este amplificat și de apropierea alegerilor generale. Social-democrații, din rândul cărora face parte și ministrul de Finanțe, au dat semnale în ultimele săptămâni că vor să rupă coaliția de guvernare cu partidul cancelarei Angela Merkel.