Scandal la nivel înalt în UE: biroul Antifraudă, anchetat pentru interceptări ilegale
Biroul antifrauda al UE, OLAF, este anchetat in urma unor acuzatii de lipsa de responsabilitate si transparenta, precum si pentru deschiderea inutila a unor cazuri minore pentru a-si creste rata de reusita.
Anchetatorii belgieni au declarat ca au cerut Comisiei Europene sa ridice imunitatea diplomatica unor oficiali ai OLAF acuzati ca au facut inregistrari ilegale, in conformitate cu legea nationala. Biroul este acuzat ca a interceptat ilegal convorbiri telefonice in timpul anchetei impotriva fostului comisar european John Dalli, relateaza The Sunday Times, in editia electronica, citat de Ziare.com.
Inregistrarile se refera la o conversatie intre Silvio Zammit, reprezentant al lui Dalli si fost viceprimar al orasului maltez Sliema, si Inge Delfosse, reprezentanta a ESTOC (European Smokeless Tobacco Council). In timpul acestei conversatii - initiata de la sediul OLAF din Bruxelles -, Zammit ar fi cerut zece milioane de euro pentru a aranja o intalnire intre "seful" lui si seful lui Delfosse, relateaza Malta Today, in editia electronica.
Zammit a fost acuzat ca a cerut mita in valoare de 60 de milioane de euro pentru influentarea unei propuneri de lege privind produsele pe baza de tutun, iar John Dalli a demisionat din functia de comisar european dupa ce biroul antifrauda a interceptat o serie de apeluri telefonice intre el si Zammit exact atunci cand au fost facute cererile de mita.
Dar un nou raport al comisiei de supervizare a OLAF a afirmat ca inregistrarile au fost facute fara ca Zammit sa stie, iar acest lucru reprezinta o "interferenta nejustificata in dreptul la viata privata". Daca inregistrarea este declarata ilegala, aceasta nu va putea fi admisa ca proba in proces.
"Acuzatiile sunt grave", a declarat o sursa apropiata anchetei belgiene. "Inregistrarea secreta a unor conversatii private fara mandat judiciar este ilegala in aceasta tara", a continuat aceasta.
Giovanni Kessler, in varsta de 58 de ani, seful italian al OLAF, poate fi tras la raspundere personal daca reiese ca a ordonat interceptarile.
Comisia de supraveghere a OLAF acuza biroul antifrauda si de lipsa de responsabilitate si transparenta, precum si de deschiderea inutila a unor cazuri minore doar pentru a le clasifica drept dosare rezolvate cu succes.
Kessler este acuzat in raport ca a deschis personal 423 de astfel de cazuri intr-o singura zi. Multe au fost impotriva unor companii din Romania si Bulgaria in privinta fondurilor europene, acestea fiind automat trecute pe lista neagra, chiar daca anchetele impotriva lor au fost intrerupte brusc.
Companiile care au pierdut accesul la fondurile UE cer acum compensatii.
"OLAF a deschis si apoi a inchis rapid un numar urias de cazuri doar pentru a manipula statisticile si a-si spori artificial productivitatea si eficienta", a declarat Ingeborg Grassle, europarlamentar si presedinte al Comisiei pentru control bugetar.