MENIU

Sărbători de iarnă în pandemie. Măsura dură pe care Germania încearcă s-o obțină de la UE

Germania caută un acord cu țările UE pentru a menține stațiunile de schi închise până la începutul lunii ianuarie, în încercarea de a stopa răspândirea noului coronavirus.

„Voi spune acest lucru deschis: Nu va fi ușor, dar vom încerca!”, a declarat cancelarul Angela Merkel după ce a vorbit marți cu liderii regionali ai Germaniei.

Vestea a venit în timp ce țara și-a prelungit blocarea parțială până la 20 decembrie.

Una dintre zonele fierbinți din Europa, unde se înregistrează multe cazuri de coronavirus, se află în stațiunile montane, acestea fiind focare de unde se răspândesc infecțiile pe continent.

Premierul italian Giuseppe Conte a susținut deja întârzierea începerii sezonului de schi, dar a subliniat că este necesară o soluție comună. „Dacă Italia ar decide să oprească toate teleschiurile fără niciun sprijin din partea Franței, Austriei și a celorlalte țări, atunci turiștii italieni ar risca să plece în străinătate și să aducă virusul înapoi acasă”, a declarat el pentru postul „La7 TV”, la începutul acestei săptămâni. Mulți italieni se îndreaptă spre pârtii în vacanța de Crăciun și Anul Nou, iar perioada este una vitală pentru economia locală dar și pentru stațiunile de schi din toată Europa.

Președintele Emmanuel Macron a precizat marți că stațiunile de schi din Franța vor rămâne închise până la Anul Nou.

Cum era de așteptat, Austria și-a exprimat îngrijorarea cu privire la un planul de la nivelul UE, ministrul finanțelor, Gernot Blumel, a spus că dacă UE va forța zonele de schi să rămână închise, atunci „vor trebui să plătească pentru decizie”. Compensația ar putea ajunge la miliarde de euro.

Guvernul Austriei se confruntă deja cu acțiuni în justiție asupra stațiunii de schi Ischgl, legat de cele 45 de cazuri de excursioniști care au adus virusul acasă cu ei.

Elveția nu se află în Uniunea Europeană și, spre deosebire de alte destinații montane, stațiunile sale de schi sunt deschise, astfel încât schiorii care nu își pot petrece vacanțele de iarnă în țările vecine ar putea merge acolo.

Teleschiurile sunt în funcțiune, cu obligația de a purta măști, ceea ce a determinat critici din partea reprezentantului în Elveția al Organizației Mondiale a Sănătății, David Nabarro. „Odată ce ratele de infecție scad, iar acestea se vor reduce, atunci putem fi la fel de liberi pe cât dorim. Dar chiar acum ar trebui să se deschidă stațiunile de schi? În ce condiții?”

Miercuri, guvernul german a anunțat și extinderea blocării parțiale, cu reguli mai stricte care limitează întrunirile private la cinci persoane din două gospodării care vor intra în vigoare începând de săptămâna viitoare - deși copiii cu vârsta sub 14 ani sunt scutiți.

Liderii germani au dezvăluit, de asemenea, planuri pentru Crăciun, cu întâlniri de până la 10 persoane permise în perioada 23 decembrie - 1 ianuarie.

Rata infectării în Germania atingea miercuri 139,6 la 100.000 de locuitori - şi 195,3 la 100.000 la Berlin -, departe de obiectivul de 50/100.000.

Germania înregistra miercuri 961.320 de cazuri de covid-19 declarate oficial (+18.633 în 24 de ore) şi 14.771 de decese din cauza covid-19 (+410, un nou ”record”), potrivit Institutului Robert Koch.

Nivelul simbolic de un milion de cazuri urmează să fie atins în zilele următoare.

Barurie, restaurantele, locurile culturale sau cluburile de sport ar urma să rămână închise timp de peste o lună.

Accesul în magazine va fi restrâns la un număr limitat de clienţi - în funcţie de suprafaţa acestora.