MENIU

Sancțiunile dezbracă rușii: aproape 80% dintre mărcile de îmbrăcăminte au părăsit Rusia sau și-au încetat activitățile

Sancțiunile i-au dezbărcat pe ruși de tot. Foto/Profimedia

Un sfert dintre retailerii străini care au închiriat spațiu în centrele comerciale rusești au decis să părăsească piața rusă. O altă jumătate și-a suspendat activitățile în țară - marea majoritate aparțin segmentului fashion.

Potrivit companiei de consultanta CORE.XP, 22% dintre mărcile occidentale se restructurează acum. Printre acestea se numără McDonald's („Delicious and Point”), Levi’s (JNS), L’Occitane („L’Occitane”).

Printre cele mai populare la ruși se numără IKEA, H&M Group (H&M, COS, Monki, Weekday, & Other Stories, Arket), Nike, Starbucks, Victoria's Secret, Lush, Lego.

Și-au închis temporar magazinele Inditex (Zara, Massimo Dutti, Pull&Bear, Oysho, Bershka, Stradivarius ), MAC, Jo Malone, Decathlon, Adidas, Puma, Hugo Boss, Swarovski și altele. În total, chiriașii care nu lucrează ocupă 7,5 milioane de metri pătrați de spațiu în centrul comercial.

CORE.XP a menționat că în al doilea trimestru al anului 2022, prezența mall-urilor din Moscova a scăzut cu 6% față de ianuarie-martie. În regiuni, situația a rămas aproape neschimbată, deoarece acestea sunt mai puțin dependente de prezența mărcilor străine, în timp ce centrele comerciale din capitală și din Sankt Petersburg au atras clienți tocmai cu mărci de renume mondial.

În același timp, pentru unii retaileri, veniturile au crescut cu până la 40% din cauza redistribuirii cererii. „Nu totul este rău la capitolul venituri, dar dinamica vânzărilor variază în funcție de profilul chiriașilor”, a declarat  Nadezhda Tsvetkova, șeful CORE.XP pe domeniul închirieri de spații comercial .

Consiliul Centrelor Comerciale din Rusia a calculat că, dacă 3 milioane din 7,5 milioane de metrii pătrați de spații comerciale sunt inactive, atunci participarea va scădea și, odată cu aceasta, veniturile din chirie ale industriei - cu aproximativ 15-22%. Având în vedere că unele centre comerciale nu și-au revenit încă din restricțiile covid, o astfel de scădere a profiturilor înseamnă intrarea într-o stare pre-faliment.

Ministerul Industriei și Comerțului consideră că problema este exagerată și nu se va întâmpla nimic rău cu mall-urile. În același timp, nu există noi companii străine pregătite să ia locul celor care pleacă. Suprafețele lor pot fi ocupate de jucătorii care rămân pe piață, precum și de mărci chineze, turcești și iraniene, care vor apărea în Rusia peste șase luni sau un an.