MENIU

Rușii au tras asupra Kievului o rachetă din care au deșurubat focosul nuclear. Posibilele explicații

Parte dintr-o rachetă/ Captură foto Defence Express

Una dintre cele două rachete de croazieră rusești doborâte, joi, de apărarea antiaeriană a Kievului era o Kh-55 (ce face parte din arsenalul nuclear rusesc - n.r.), care avea în loc de focos nuclear un compartiment gol. Mai exact, în loc de focosul nuclear, în această rachetă rusă a fost „înșurubat" un segment fără niciun fel de încărcătură, potrivit surselor publicației ucrainene Defence Express.

Potrivit surselor citate, rușii au luat cel puțin o Kh-55 din „arsenalul lor nuclear", au „deșurubat" focosul nuclear, l-au înlocuit cu un „segment" gol și au tras asupra Ucrainei. Decizia de a folosi o astfel de rachetă este cel puțin ciudată, relatează acestea, potrivit HotNews.ro.

De ce spun asta? Ei bine pentru că Kh-55 sunt rachete dezvoltate pentru a purta doar încărcături nucleare. Există și o variantă modificată a rachetei, Kh-555, dotată cu focoase convenționale (explozibili clasici). Acest model a fost folosit adesea în loviturile Moscovei contra Ucrainei.

Dar Kh-55 este o rachetă sovietică care a fost dezvoltată special ca purtătoare de arme nucleare, cu așa-numitul „focos special" (așa este desemnat un focos nuclear în jargonul militar sovietic și rusesc). Capetele convenționale și cele nucleare sunt diferite din punct de vedere structural.

De aceea, se pare că rușii au scos „focosul special" de pe Kh-55, dar nu aveau nicio posibilitate de a încărca acolo un focos obișnuit. Așa că au înșurubat un segment gol în racheta folosită în atac.

POSIBILE EXPLICAȚII

Deși decizia de a trage o rachetă fără încărcătură poate părea irațională la prima vedere, există mai multe explicații pentru care a fost folosită de armata lui Vladimir Putin.

Una ar putea fi aceea că forțele implicate în pregătirea și executarea atacului pur și simplu au executat ordinele de a asigura, joi, un val masiv de rachetele de croazieră. Această decizie ar putea arăta că stocul de rachete de croazieră ale Federației Ruse a ajuns la un nivel critic.

O altă posibilă explicație este că rușii au folosit în mod deliberat o Kh-55 fără focos nuclear pentru a suprasolicita apărarea antiaerienă ucraineană și a crește șansele ca alte rachete de croazieră să treacă de acestea.

Este o tactică ce a mai fost folosită de ruși, inclusiv la începutul războiului, când au lansat inclusiv drone sovietice Tu-243 pentru a suprasolicita apărarea antiaeriană.

Defence Express spune însă că rușii au fost forțați să folosească Kh-55 pentru atac deoarece stocurile de Kh-101 mai noi, dotate cu focoase convenționale (varianta pentru livrarea de arme nucleare are denumirea Kh-102) se epuizează, mai arată sursa citată. 

Mai multe articole despre:
rusia racheta focos nuclear