MENIU

Rusia, la un pas de excluderea din SWIFT: Cipru, Italia, Ungaria, Germania nu se vor opune excluderii - cea mai gravă sancțiune economică

Rusia, la un pas de cea mai gravă sancțiune economică. Oficialii din Cipru și Italia și Ungaria s-au răzgândit și vor să-i excludă pe ruși din SWIFT. Germania a fost ultima țară care a făcut anunțul. 

​Cipru ar fi confirmat că nu se va opune excluderii Rusiei din sistemul bancar SWIFT, a anunțat sâmbătă ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba. Decizia vine după ce și Italia a anunțat că nu se va opune, lăsând doar două state ale UE care s-ar mai opune sancțiunii în acest moment: Ungaria și Germania. 

Ulterior, Ungaria a anunțat, sâmbătă după-amiază, că autoritățile maghiare nu vor bloca sancțiunile UE împotriva Federației Ruse. Anunțul a fost făcut pe Twitter de ministrul adjunct de Externe al Poloniei, Paweł Jablonski, după o conversație cu ambasadorul Ungariei la Varșovia.

Germania ezita încă să-și dea ok-ul. Germania a fost de acord să deconecteze Rusia de la  SWIFT, anunță agenția ucraineană de știri Unian.  Germania sugera încă de vineri că va fi de acord, dar tot mai multe voci oficiale susțineau că trebuie analizată această posibilă decizie, cu efectele asupra propriei economii. Germania este „deschisă” să excludă Rusia din sistemul internațional de plăți SWIFT, dar este necesar să se evalueze consecințele unei astfel de decizii asupra propriei economii, a declarat vineri ministrul german de Finanțe Christian Lindner. 

SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) este un conglomerat bancar fondat sub umbrela unei cooperative belgiene, fondat în 1973 de 239 de bănci din 15 țări. În trecut, SWIFT a rezistat apelurilor de a impune interdicții anumitor țări, descriindu-se ca fiind o instituție neutră.

În calitate de societate de tip cooperativă conform legislației belgiene, SWIFT este deținută de instituțiile financiare membre.

Băncile fondatoare s-au reunit pentru a rezolva o problemă comună: cum să poată transfera bani mai ușor între băncile din țări diferite, plăți de asemenea făcute în monede diferite.

Invazia recentă a Ucrainei de către Rusia a intensificat presiunea pentru sancţiuni economice mai dure asupra Moscovei, inclusiv posibila excludere a ţării din sistemul SWIFT. 

 

Mai multe articole despre:
swift rusia rusia exclusa din sfift ce este swift