MENIU

Rusia şi China îşi consolidează alianţa: împreună, pentru a răspunde "riscurilor externe"

<p>Xi Jinping şi Vladimir Putin</p>

China şi Rusia este necesar "să-şi dea mâna" şi să-şi strângă relaţiile în faţa creşterii "riscurilor externe", a declarat preşedintele Xi Jinping într-o întâlnire cu omologul său rus Vladimir Putin în Tadjikistan, a anunţat vineri agenţia China Nouă, relatează AFP, citată de Mediafax.ro.

Apropierea economică dintre Moscova şi Beijing s-a accelerat anul acesta, prin contracte importante în domeniul energetic, în contextul în care cele două state se confruntă cu contexte geopolitice tensionate, şi anume criza ucraineană şi, respectiv, diferende teritoritoriale în Marea Chinei de Est şi de Sud.

Cele două ţări este necesar să-şi "îmbunătăţească susţinerea reciprocă, să se deschidă mai mult unul faţă de cealaltă şi să-şi dea mâna pentru a se ajuta reciproc", cu scopul de "a face faţă împreună riscurilor şi provocărilor externe" şi de a consolida "dezvoltarea", a declarat Xi Jinping în cursul întâlnirii, potrivit agenţiei de presă de stat.

Cele două ţări au încheiat, în mai, după zece ani de negocieri dificile, un contract uriaş privind furnizarea de gaze naturale ruseşti Chinei, evaluat la aproximativ 400 de miliarde de dolari, pe o perioadă de 30 de ani.

Citeşte mai mult pe Mediafax.ro

Mai multe articole despre:
Rusia China Vladimir Putin Xi Jinping