Rusia răspunde cu noi sancțiuni față de America. Parlamentul cere interzicerea a 12 ONG-uri străine
Senatorii ruși au cerut miercuri autorităților să interzică 12 organizații nonguvernamentale străine pe care le consideră 'indezirabile', în virtutea unei legi votate în luna mai și denunțate de ONG-uri ca liberticide, relatează AFP.
Lista celor 12 ONG-uri elaborată de parlamentari a fost trimisă Ministerului Afacerilor Externe și Ministerului Justiției pentru validare, a precizat un purtător de cuvânt al Consiliului Federației, camera superioară a Parlamentului rus.
Șapte dintre cele 12 organizații sunt americane, printre care se află Freedom House și National Endowment for Democracy, al căror obiectiv declarat este lupta în favoarea democrației în lume și care sunt finanțate de guvernul american.
Alte trei sunt legate de Ucraina, precum Congresul Mondial Ucrainean, care se ocupă de coordonarea diasporei ucrainene în lume. Celelalte două ONG-uri sunt legate de Polonia.
Julia Stasch, președinta MacArthur Foundation, organizație filantropică, și-a exprimat într-un comunicat 'decepția și incomprehensiunea' față de motivele pentru care organizația sa a fost plasată pe lista senatorilor ruși.
'Suntem în întregime independenți și nu primim niciun sprijin din partea guvernului SUA. Noi nu ne angajăm în activități politice', a asigurat Iulia Stasch.
'Această măsură face parte din vânătoarea de vrăjitoare în curs împotriva criticilor la adresa guvernului', a declarat la rândul său pentru AFP Tatiana Lokchina, responsabila filialei ruse a ONG Human Rights Watch.
Potrivit senatorului Konstantin Kosacev, citat de agenția de presă publică Ria Novosti, această inițiativă urmărește să protejeze sistemul constituțional rus.
'Cei care furnizează bani acestor ONG-uri nu sunt interesați de numărul copacilor sau al animalelor salvate. Ei sunt interesați de numărul oamenilor pe care vor reuși să-i facă să iasă în stradă când va trebui', a afirmat el, acuzând Occidentul că vrea să provoace o schimbare de regim în Rusia.